17 November, 2011

371. RENDANG PARU HATI DAN LIMPA


ilahjy makan hati berulam kan limpa dan paru huhuhuhuuuuuu.. sedihnya hati..mengenang kan nasib yg tak berapa diuntung....... sapa nak tolongg nieee?????

kepada sap2 yg makan hati hari nie meh sama2 kita makan hati.... kepada ibu ayah yg bertuah atas kejayaan anak2 dlm upsr.. jgn makan hati tauuu... makan rendang tak peeee...
bagi yg kurang bernasib baik tu ..syukurilah apa yg ada..kerana A tak menentukan siapa kita dimasa depan..

tenang2kanlah hati kalian dengan rendang yg ilahjy buat pada 9 nov 2011.. lambatnya nak post sebab kealpaan laaa sebab tuu laaa tertangguh... tapi sampai hari ni masih ada lagi rendang tuuu..sebab ilah jy buat dan simpan dlm sejuk beku.. bekukan dlm kuantiti yg cukup2 sekali hidang... panaskan jer.. nampak gayanya hari ni 17 hb nov 2011 rendang ni akan habis stok pada malam nie...bukan mkn setiap hari pun, makan selang 2,3 hari baru dipanaskan..nanti jemu lak..

nak kabaukan..kepala ilahjy yg selalu pening kerana kurang sedikit jer darah telah kembali pulih sebab makan rendang ni..mungkin darah dah bertambah baik..

nak ucapkan tahniah buat hasue di sarawak dan nor secubit garam di trengganu diatas kejayaan anak2 masing2.....dan juga kak cm tersyg... update...18 nov..

sebenarnya organ2 dalaman ini adalah hasil dari lembu yg ilahjy korban kan masa hari raya lepas.. semasa di melaka lagi kak ipar ilahjy dah siap rebus daging2 itu, tahan lama sikit...

di sini ilahjy cuba masukkan resepi rekaan sendiri dan kena dgn tekak nie...

bahan:

1 mangkuk hati limpa dan paru yg telah dipotong nipis(telah direbus)2 kilo kalau tak salah..maaf tak timbang huhuuuuu

bahan mesin:
30 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar ketumbar biji
1 keping kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup

bahan tambahan:

kicap pekat
santan pekat secukupnya
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit dipotong kasar2
2 keping asam gelugor

caranya:

kesemua bahan dimesin halus dan ditumis dalam minyak yg mencukupi sehingga garing.
masukkan paru hati dan limpa bersama santan pekat dan bahan2 tambahan. biar tenggelam masak dgn api perlahan sehingga kering sedikit dan rasa lah garamnya. akhir sekali masukkan daun kunyit masak sekata dan padam api..

selamat mencuba...

6 comments:

  1. Assalam kak ilah, awat mkn hati tu kak...sedih ke apa? kalau makan hati lembu ni tak pa la sedap ni...dah bawakan nasi ketumbar ni nak mkn ngan rendang akak ni...ada lagi tak?..hehe

    ReplyDelete
  2. wkslm dek nieza cygg.. huhuuuu makan hati huhuuuu ..wowwww bestnya kena la tu rendang dgn nasi ketumbar..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ilahjy,
    itulah istimewanya rendang...boleh simpan kalau tak habis,panaskan semula dan makan lagi.... sedap tu rendang hati limpa paru....

    ReplyDelete
  4. wkslm amie.. kak ilah buat dlm kuanti yg byk sbb tuu kena dingin beku dlm kuantiti yg sikit2.. kalu kita dh cemarkan nanti tak tahan lama rasa pun akan berubah..

    ReplyDelete
  5. wow sedap tu rendang..rajinnya akak masak...masa kecik2 dulu yatie makan limpa, hati dan paru mcm ni..bila dah berumur ni takmolah pulak makan mcm ni...tak taulah nape...rasanya resepi ni leh ganti dngn dagingkan.

    ReplyDelete
  6. akak baru buat minggu lepas ilah..anak akak ainul kurang darah Dr sarankan masak hati..buat lah sikit utk dia jenuh dia nak menghabiskan..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini