19 November, 2011

372. PULUT LAPIS KASTARD JY


bahan: resepi ilahjy sendiri utk rujukan masa depan
RESEPI ILAHJY YG LAIN KLIK SINI YA

1/4 cawan tepung kastard
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
5 cawan santan
1 sudu teh garam


caranya:

masukkan kesemua bahan dlm pengisar.
kisar sehingga sebati.
panaskan dlm periuk sehingga naik wap.
bahagi kepada 3 warna.
tuang selapis2 kukus sehingga kering cakar dgn garfu baru dituang lapisan seterusnya .
ilahjy beri warna asal kastard, hijau, dan perasa coklat emulco.
akhir sekali kukus selama 20 minit agar masak betul2.
sejukan 1/2 jam baru di potong.

loyang sebesar pinggan makan correlle:

beras pulut disukat setengah daripada loyang.
rendamkan semalaman atau beberapa jam.
kukus pulut tanpa air sehingga 3/4 masak, kacau rata.
masukkan santan pekat bersama garam dalam 1/2 cawan.
kacau sebati dan kukus lagi sehingga betul2 masak.
angkat dan padatkan dlm loyang.
kukus kembali sehingga naik wap di atas pulut baru dituangkan lapisan kepala.
buat sehingga habis.

nota utk diri sendiri:

cara kali ini menampakan pulut itusedikit berderai ketika dimakan. resepi yg terdahulu ilahjy masak pulut bersama santan tengelam kan pulut maka hasilnya pulut akan lembut dan mampat dan padat...

ke dua2 cara ilahjy suka...

7 comments:

  1. Selamat petang Ilahjy,
    tepat betul masanya kita sampai sini untuk minum petang....dihidangkan pulak dengan menu istimewa begini...adeeehhhh...balik dengan perut kenyang nih!

    ReplyDelete
  2. selamt petang nie hehehe.. kak tak masak nasi lagi.. pulut tu semalam punya sampai la ni masih ada sebab loyang besar mana larat nak habis tupun dah kasi jiran dan kawan2 anak...yg dtg sini mlm tadi...kalu amie sebelah umah pasti kak kasi hehehe

    ReplyDelete
  3. salam kak...

    kita memang fail kalau kalau nak masak pulut..abis tu ..nak masak pulut cara mana yer...

    ReplyDelete
  4. kak ilah, cantiknya pulut tu...macam nak ngap aje :)

    ReplyDelete
  5. 2 naz
    kalu naz suka pulut tu mampat dan lembut ikut cara yg kak pamerkan di link tuu.

    kalu nak pulut berderai dan lembut ikut cara hari ni..

    kak suka dua2 janji lemak..

    2 cheqsue
    jom ngap ...hehehe

    ReplyDelete
  6. Assallamualaikum kak Ilah..
    Amboi rajinnya akak. Cantiknya kak pulut lapis kastad akak ni...

    ReplyDelete
  7. Aslmkm Ilah. Along dah sampai kat blog pula ni. Cantik nya hasil yg halus pulus... kalau masuk mulut lagi pulus! hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini