09 January, 2012

377. KEREPEK SENGKUANG CINA PUTIH


hari jumaat lepas ilah jy ke C4 wangsa maju...

sekali terpandang bahagian sayuran..ternampak ramai kaum cina sedang memilih sengkuang cina ... teringat nak buat pengat mcm kawan kita dah buat...che mat dan azlita..
sambil pilih ilahjy sempat bertanya resepi dgn sorg wanita cina, apa yg sedap dgn benda alah ni? terus dia kasi resepi kerepek. dan ilahjy terus tunjukan sengkuang cina yg warna hitam yg ada disebelahnya. dia cakap yg hitam tu boleh dimakan terus sgt manis...

alkisah sampai rumah anak ke 3 ilah jy try buat sedikit utk percubaan ...wah mmg sedap...
maka tak jadi lah buat pengat.. ini lah hasilnya dah makan tinggal sedikit baru teringat nak amek gambar... gambar sengkuang cina segar tu pun ilahjy langsung tak ada simpanan.. terus google terjumpa la gambar ini...dlm 1 blog bernama: http://susuibuanda.blogspot.com/2011/01/sengkuang-cina.html
bila di tenung dia telah meminjam gambar dari dapo kawan kita iaitu nor secubit garam... terima kasih kepada ke dua2nya..ilah jy pinjam yaaa terutama nor..harap halalkan ya.. tapi apa N3 nor pasal sengkuang cina ni ya????

apapun jom kita layan resepi yg ilah jy amek dari wanita cina di C4 wangsa maju tuu;;;;;;

beberapa biji sengkuang cina
dibersihkan kulitnya menggunakan pengupas keledek.
tinggal kan tangkainya supaya senang memegangnya semasa memarut
rendam kan sengkuang2 cina tadi dalam air garam +- 15 minit.
tos kan dan parut terus dalam kuali yg sedang panas minyaknya.
goreng sehingga kekuningan. toskan dan sedia utk dimakan.. manis rasanya mcm pisang pun ada mcm keledek pun ia...lemak2 gitu


inilah gambar yg ilahjy pinjam..norrrrr tolong respon apa resepi yg nor sajikan dgn sengkuang cina ni???

10 comments:

  1. salam kunjungan..

    tergodanyer ngn resepi kerepek sengkuang cina nih... teringin nk mencuba lah... msti sedap rasanyer...

    ReplyDelete
  2. tertanya-tanya gak,ape yg bleh dibuat ngan sengkuang cina ni...ooo..leh wat kepek yer..nak try bli n wat kepek gak la...tq share resepi..nak tnya...brape lama kena rendam ngan iar garam ek?

    ReplyDelete
  3. Ilah, ada lebih banyak x, nak sebalang kerepek..rajinnya dia wat kerepek...mst sedap ni eh :)

    ReplyDelete
  4. kak ilah..
    meh sebalang..
    rajinnnya akak sorang ni buat kerepek...

    ReplyDelete
  5. saya tak pernah mkn lagi kerepek ni kak ilah...ada ke tak buah ni kak sini yer nanti nk try cari.

    ReplyDelete
  6. SALAM K.ILAH..ADA GAK NAMPAK CINA KAT PASAR MENJUALNYA TP XDER LAK ATIE MEMBELINYA :D
    SELAMAT TAHUN BARU 2012 K.ILAH...

    ReplyDelete
  7. kurang faham la ilah.. resipi apa? setakat yg nor buat dgn buah ngaku atau arrowhead atau sengkuang cina ni hanya kerepek jer rasanya kut.. spt yg ilah buat tu la :)


    ** kena bayar royalti gambo arrowhead tuh.. kena poskan 3 balang kerepek ngaku tau :)

    ReplyDelete
  8. hahaha.. samalah menu petang ni... sedapkan.. menurut cina.. ia hanya sedap buat kerepak saja.. rasa seakan potato..

    ReplyDelete
  9. 2 norhidana
    mmg sedap rasanya kak ilaha pun terkejut semua anak2 suka

    2 intan
    emmm sama lah dgn kak ilah pun tak tau..rendammm kira2 15 mt jer anak kak yg masak..

    2 ummi
    meh la dah habis dah ummiii siannn

    2 mas
    buat la mas jgn sampai anak buah kak kempunan huhuuu

    2 niez
    mungkin ada jika ramai org cina disana..

    2 atie
    selamat tahun baru dek

    2 nor
    huhuuuu kena bayar? meh laa tengah kaya ni asb baru keluar ni..hahaha

    2.norlie
    ada rakan kita masak penggat...biji delima katanya

    ReplyDelete
  10. rajinnya kak ilah
    hanim suka makan tapi masalahnya malas nak kopek. bak kata org penang "qhenyah" (leceh)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini