28 April, 2012

398. TALAM LABU SAGU SEKOTENG

resepi akan dimasukkan selepas pulang dari uursan hari kecemerlangan kat sekolah anak ke 3 raihan yg amek SPM TAHUN lepas.. dan terus pergi beli barang2 utk ke PLKN.. SABAR YA KAWAN2...
lapisan putih hanya ada silabu
yang lapisan kuning ada sagu dan sekoteng
labu yg separuh hancur dilecek dengan senduk
dikalanagan blogger masakan pasti semua kenal si sekoteng ni... kata orang melaka namanya sagu cha cha... ilahjy terus beritahu penjual tu nama dlm blog adalah sekoteng.. kalu ada orang cari inilah dia ..benda yang sama.. penjual tu tersenyum... dalam hati """ADA AKU KISAH!!!""


lihat pada nama banyak sangat... kalu bubur orang cakap bubur cha cha.. kalau dibuat talam molek lah diberinama talam cha cha... teringat tarian cha cha molek dibuat utk senam pagi untuk ringan kan badan..tapi kalu dlm talam ni gabungan yang amat sejuk.. mau sakit ooorattt.. kata orang tua tua.

hari selasa baru lepas, semasa balik melaka urusan makamah ilahjy singgah di air keroh sebelah MCD ada tapak jualan makanan... terus beli sekoteng tu... apa lagi terus dibuat lah talam ni alang2 si labu tu dah beli hampir sebulan dah belum digunakan sebab tak de mood nak masak apa.. beli setakat berkenan kecantikkan si labu tu jer hehehe


okies sambung jam 4.00 pm 28 april selepsa selesai pulang dari sekolah anugerah kecemrlangan dan beli barangan PLKN...

bahan lapisan bawah :

200 ml santan kotak
100 ml air biasa
65 gm tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
60 gm gula perang
secubit garam

100 gm/sepotong labu yang direbus sehingga empuk
(potong dadu kecil2 supaya memudahkan utk di lenyek dan molek semasa dipotong)

sepotong labu seperti gambar diatas ya puan2... bahagian yg kosong tu ilahjy gunakan utk buat talam ini.

caranya:

campurkan kesemua bahan kecuali labu. kacau sebati dan tapiskan.
panaskan kukusan, sapu loyang dgn minyak. panaskan selama 10 minit.
masukkan bancuhana tadi sambil di lenyek2 kan labu tadi sehingga separuh hancur.
semasa mengacau adunan akan mula memekat dan terus tutup periuk
kukus selama 10 minit sehingga kering.
cakar atasnya denga garfu. baru dituangkan adunan atas.

bahagian atas:

50 ml santan kotak
50 ml air
70 gm gula perang
2 sudu besar tepung beras
10 gm tepung jagung
1 biji telur
secibit garam
pewarna oren

bahan tambahan:

1 sudu besar sagu yg telah direndam
2 sudu besar sekoteng yg telah direndam
rebus bersama sama sehingga kembang, tapiskan dan cuci dengan lalu air sehingga habis kanji2. masukkan ke dalam adunan tepung yg telah di tapis.

caranya:

campurkan kesemua bahan dan kacau sebati, tapiskan.
masukkan sagu dan sekoteng kacau sebati. tuangkan ke atas lapisan bawah.
kukus selama 15 minit atau kering airnya..
sejukkan baru dipotong..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini