perasan tak rupa ikan selangat? maaf terlupa amek gmbr semasa belum siang..
penuhkan ikan dengan beras tadi sehingga menutupi ikan2
pernah makan ikan pekasan sungai? ilahjy memang dibesarkan oleh nenek di seberang pantai johor alor setar kedah dari kecil sampai kawen.
hidup kami memang berjiran dengan tebingan sungai kedah yg luas terbentang tu.
tok wan hj othman pula memang biasa hidup dengan laut di kampung asalnya di kuala sungai limau yan kedah sebelum berpindah ke alor star. teroka tanah sawah seluas 13 relong. kuat orang tua dulu2 pugar tanah tanpa jentera hanya berbekal parang dan kapak dan dikerumuni nyamuk dll..
bila hidup sudah bertambah maju dan zaman berubah dapat pula sungai sebelah rumah.. tok wan tidak pernah lepas peluang utk menjala dan memasang pukat ikan bersama cucu kesayangannya ini. hehehe..mmg syg lebih dari yang lain dah macam anak sebab dia sebut diri dia ayah!!!....
bila cerita pasal pukat mesti lah dapat ikan berbagai jenis.. apa lagi ilahjy dengan nenek akan siang ikan dan dijadikan pekasam berguri2(tempayan kecil...) digunakan utk tempat memeram pekasam.. nenek munah akan ajar ilahjy macam mana nak buat pekasam.. inilah sejak dari sekolah baru semalam ilahjy mencuba membuat pekasam. maaf ya arwah tok.. SAYANG bukan tak mau buat tapi boleh beli dah sekarang nie merata2 ada jual..emmmm..sayang memang panggilan tok kepada ilahjy..
kemarin dulu ke kedai iklan rakyat 1 malaysia ada pula ikan selanggat banyak duri dan sisik tebal ni.. terus semalam ilahjy buat pekasam.. harap2 jadilah.. inikan ikan laut..selalu tok munah ajar ikan sungai.. walawalaaa... pandai2 ubah petua dan resepi...
jom lihat apa yg ilahjy dah buat.... layanzzzz
bahan:
10 ekor ikan selanggat.
dibersihkan buang kepala jer.. sapu garam dlm 3 sudu besar dan masukan 6,7 keping asam keping gaul rata. simpan dlm peti sejuk semalaman untuk meresapkan garam.
keluarkan dari peti sejuk bersihkan air garam yang terhasil. asam digunakan kembali.
bahan perapan:
2 cawan rice cooker beras di cuci bersih.
2 sudu besar garam halus
2 sudu besar gula merah(jika suka masam masin manis)
7,8 keping asam keping atau air asam jawa pekat secukupnya. dalam 1/2 cawan
goreng tanpa minyak sampai perang dan kisar halus. gaul bersama garam.
sapu pada ikan dan disusunkan ikan bersama asam berselang seli dengan beras tadi. buat sehingga habis . simpan dalam bekas yg bertutup simpan seminggu dalam peti sejuk. kalau lama lagi bagus... dan boleh lah di goreng..
nota: nenek ilahjy kadang2 juga menggunakan air asam jawa yang pekat untuk mengantikan asam keping dan ditaburkan sedikit gula merah bersama ikan nie.. maaf ilahjy tak mau campur gula sebab tak mau rasa manis... kalau nak masukkan juga juga masukkan sekadar 1/2 sudu besar utk merasa kan ikan lebih enak lagi... ia juga akan memberikan ikan warna keperangan semasa mengoreng dan wangi serumah hehehe..
Bertuah sungguh jadi cucu kesayangan ye... memang pengalaman hidup di desa sangat berharga.
ReplyDeleteAmie tak pernah buat ikan pekasam, maklumlah tinggal di kebun getah, cuma ada ikan seluang dengan puyu sesat seekor dua... nak makan ikan pekasam kena beli, biasanya 'wadi' dari Sekinchan.
oooo sekincahan selangor..ada juga sedara mara tok wan disana tapi dah terputus org lamaaa ..jgn kena amie sedara kak ilah dah ler..huhu buat malu tak kenal sedara nanti hehehe... best ooo ada kebun getah main buah getah perang2..... ayah kak ilah duduk tepi kebun getah ...sempat kak main2 masa cuti sekolah..
ReplyDeletedah goreng belum?
ReplyDelete