07 July, 2012

414. PAVLOVA

sicomel pavlova berperisa butter cream ilahjy lebih suka yg comel nie..

yang bawah pula perisa whipping cream lemak2 gitu..
yang ini ilahjy buat acuan besar... tapi lain kali lebih baik buat guna cup cake senang nak makan sekali ngap jer yg besar ni payah sikit nak potong2...

selamat malam...salam hari sabtu..selamat beristirehat buat kawan2 yg sedang berihat dan melapangkan masa bersama keluarga dihari cuti hujung minggu sebegini..

awal pagi tadi ilahjy bersama keluarga ke TAR. tempat rutin masa nak raya.. kat masjid india lah mana lagi... tujuan kali ini adalah untuk membeli kain telekung buat anak no 3 raihan dan anak bongsu nur liyana.. yg kian membesar kain telekung pun kian mengecil dan melusuh.. walaupun saban tahun kami beli...

sekali terjumpa sebuah kedai yg penuh padat dgn kain telekung yang sedang sesak barat baru sampai stok baru agaknya..

dalam memilih2 nafsu nafsi menjadi2 lah pula dari 2 jadi 5 pasang.. sebab kami 5 beranak ngam2 lah seikat bungkusan ada 5 pasang ... dapat lah murah dari 5orm jadi 40rm kalau beli 2 pasang mahal baik beli 5 dapat lah kami 5 beranak beraya telekung baru lagi tahun ni..pula tu corak nya amat menarik.. patern baru...


selepas berehat sebelah petangnya... ilahjy terasa nak makan pavlova.. yang mana kawan2 semua dah makan dah jadi baja.. kata orang..ORANG DAH NAIK KEBULAN ILAHJY BARU MERABA2 MENCARI TEROPONG NAK LIHAT BULAN ...hahahahahaaa..

akhirnya.. dapat lah merasa juga cik PAVLOVA ini..memang mabeles rasanya digabung dgn buah2 dan whipping cream dan butter cream... ilahjy lebih suka perisa butter cream... tapi yang hairannya bila makan ia hilang ngrap ngrup hilang dan tak perasan 1/2 loyang ilahjy makan ..sampai anak ke 2 shafiqah marah... tinggal lah untuk abah sikit..hehehehheeee... mmg sdap berbalaoi2 membuatnya..senang bangat....

jom layan gambar2nya....sumber resepi merata2 dapur ilahjy sudah masuk berbilang2 keping dah di print ramai sungguh dah buat hilang sudah nama2 ...sila angkat keybod kalu kwn2 dah buat hehehheee..t.kasih semuanya..

bahan:

4 butir putih tleur
3/4 cawan gula halus
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla

caranya:

putar putih teur sehingga putih gebu.
masukkan gula sedikit sedikit dan putar sehingga bertanduk
masukkan tepung jagung yang telah digaul bersama cuka dan esen canilla
kacau sebati dengan spatula.
masukkan ke dalam ising beg yang ada muncungnya
paipkan ke dalam acuan yg kita suka.

panaskan oven 170 darjah ...selepas itu turun suhu ke 120 darjah baru masukkan pavlova selama 30 minit atau sampai atasnya kekuningan... sila guna api bawah sahaja..

keluarkan biarkan sebentar bila sejuk baru ranggup..baru disapu bahan2 seperti whipping cream yg diputar gebu dan warnakan jika suka..ilahjy juga menggunakan butter cream ada kelainan rasanya.. letak buah2an segar.


maaaf siaran terlewat...gambar2 tak dapat uplod malam tadi line tenet mandommmm hehehe hari ini baru dapat publish..

2 comments:

  1. assalam kak ilah, cantik pavlova dalam bekas kecik2 senang nk mkan.Nmpk sedap dan menarik.Hmmm bila nak menerai ni

    ReplyDelete
  2. Zubedah Belajar Masak8/7/12 11:05 AM

    Kak Ilah,

    Niat di hati arini nak buat nagasari, tapi bila dah tengok ni, berubah fikiran lak. so cancel nagasari, mari buat pavlova.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini