JERUK BUAH KEMANG/BINJAI
KESINAMBUNGAN....BUAH KEMANG /BINJAI
selain daripada dijadikan sambal belacan buah kemang atau binjai ini juga dijadikan jeruk. yang boleh disimpan selama berbulan- bulan. disebabkan buah ini bermusim maka jika dibuat jeruk, bolehlah kita memakannya diluar musim. bila jeruk telah menjadi, kita hanya membasuh lebihan air garam dan dimasukkan terus ke dalam masakan kita. contoh masak lemak cili padi apa2 jenis ikan, ayam dsnya... kita juga boleh menyediakan sambal belacan menggunakan jeruk tersebut. SEMASA MEMASAK KUAH MASAKAN KITA ITU AKAN MENGELUARKAN AROMA YG AMAT ENAK SEKALI HASIL DARI BUAH KEMANG TERSEBUT... mungkin ada yang tak berminat.. terpulang masing2 punya selera.
cara membuat jeruk kemang/binjai
buah kemang dipotong nipis sehingga mencecah bijinya. tanpa membuang kulitnya.
garam hendaklah dilumur pada setiap kepingan buah itu. dan masukkan ke dalam bekas kaca atau plastik. simpan diluar peti sejuk sehingga keluar air buahnya. lebih kurang 3 hari. kemudian simpan di dalAm petisejuk.
MARI KITA SHARE MAKLUMAT DARI WIKIPEDIA
Pemerian botanis
Pohon dan
buah kemang pada dasarnya memiliki ciri-ciri serupa dengan
binjai, dengan beberapa perbedaan.
Perbedaan-perbedaan itu di antaranya, helaian daun kemang hampir
duduk (tanpa atau bertangkai amat pendek), tepi daun di pangkal menyempit dan melanjut. Malai bunga kemang
lebih panjang(hingga sekitar 75
cm),
lebih renggang, dan berisi
lebih sedikit kuntum bunga. Buah kemang yang masak
coklat agak hijau kusam, berbincul di pangkalnya. Tak seperti binjai,
buah kemang yang muda dapat dimakan, meski amat masam rasanya.
[1]
[sunting]Kegunaan dan penyebaran
Sebagaimana binjai, kemang terutama ditanam untuk buahnya, yang biasa dimakan segar setelah buah itu masak atau dijadikan campuran es. Buah kemang juga biasa dijadikan sari buah. Buah kemang yang muda disukai untuk bahan
rujak. Demikian pula bijinya, yang dalam keadaan segar diiris-iris dan dimakan setelah dibumbui serta ditambah
kecap. Daun kemang yang masih muda (kuncup) digunakan untuk
lalap dan kerap dihidangkan di rumah-makan Sunda.
[1]
Kemang menyebar secara alami di
Sumatra,
Kalimantan dan
Semenanjung Malaya; dan banyak dibudidayakan di
Jawa bagian barat, terutama dekat
Bogor. Tumbuhan ini terutama menyebar di dataran rendah di bawah 400 m, jarang hingga 800 m
dpl. Jenis ini tahan terhadap penggenangan, dan seringkali didapati tumbuh dekat tepi sungai.
tak penah mkn buah ni, tp ada kwn2 yg suke mkn kataneyr masam kan, sesuai bt sambal belacan, msk asam juga bt jeruk... teringat dulu kt belakang sekolah ada pokok ni besar sgt, tiap kali musim ramai dpt bwk balik umah
ReplyDeleteishhhh... kak ilah buat saya kecur ajelahh... adoiii... mujur tak ngidam kak... hehe..
ReplyDelete2 norhidana
ReplyDeletekak cuba tanam dikebun kat melaka harap2 menjadi
2 ratna
kalu nak rasa jom jemput dtg umah kak..hehe
Mahal dah harganya skrg ni. RM25 sekilo. Susah dah nk jumpa.
ReplyDelete