02 August, 2012

432. JERUK BUAH KEMANG/BINJAI

JERUK BUAH KEMANG/BINJAI

KESINAMBUNGAN....BUAH KEMANG /BINJAI

selain daripada dijadikan sambal belacan buah kemang atau binjai ini juga dijadikan jeruk. yang boleh disimpan selama berbulan- bulan. disebabkan buah ini bermusim maka jika dibuat jeruk, bolehlah kita memakannya diluar musim. bila jeruk telah menjadi, kita hanya membasuh lebihan air garam dan dimasukkan terus ke dalam masakan kita. contoh masak lemak cili padi apa2 jenis ikan, ayam dsnya... kita juga boleh menyediakan sambal belacan menggunakan jeruk tersebut. SEMASA MEMASAK KUAH MASAKAN KITA ITU AKAN MENGELUARKAN AROMA YG AMAT ENAK SEKALI HASIL DARI BUAH KEMANG TERSEBUT... mungkin ada yang tak berminat.. terpulang masing2 punya selera.

cara membuat jeruk kemang/binjai

buah kemang dipotong nipis sehingga mencecah bijinya. tanpa membuang kulitnya.
garam hendaklah dilumur pada setiap kepingan buah itu. dan masukkan ke dalam bekas kaca atau plastik. simpan diluar peti sejuk sehingga keluar air buahnya. lebih kurang 3 hari. kemudian simpan di dalAm petisejuk.

MARI KITA SHARE MAKLUMAT DARI WIKIPEDIA

Pemerian botanis


Buah kemang dan bijinya
Pohon dan buah kemang pada dasarnya memiliki ciri-ciri serupa dengan binjai, dengan beberapa perbedaan.
Perbedaan-perbedaan itu di antaranya, helaian daun kemang hampir duduk (tanpa atau bertangkai amat pendek), tepi daun di pangkal menyempit dan melanjut. Malai bunga kemang lebih panjang(hingga sekitar 75 cm), lebih renggang, dan berisi lebih sedikit kuntum bunga. Buah kemang yang masak coklat agak hijau kusam, berbincul di pangkalnya. Tak seperti binjai, buah kemang yang muda dapat dimakan, meski amat masam rasanya. [1]

[sunting]Kegunaan dan penyebaran


Daun dan pucuk kemang
Sebagaimana binjai, kemang terutama ditanam untuk buahnya, yang biasa dimakan segar setelah buah itu masak atau dijadikan campuran es. Buah kemang juga biasa dijadikan sari buah. Buah kemang yang muda disukai untuk bahan rujak. Demikian pula bijinya, yang dalam keadaan segar diiris-iris dan dimakan setelah dibumbui serta ditambah kecap. Daun kemang yang masih muda (kuncup) digunakan untuk lalap dan kerap dihidangkan di rumah-makan Sunda. [1]
Kemang menyebar secara alami di Sumatra, Kalimantan dan Semenanjung Malaya; dan banyak dibudidayakan di Jawa bagian barat, terutama dekat Bogor. Tumbuhan ini terutama menyebar di dataran rendah di bawah 400 m, jarang hingga 800 m dpl. Jenis ini tahan terhadap penggenangan, dan seringkali didapati tumbuh dekat tepi sungai.

[sunting]Rujukan

4 comments:

  1. tak penah mkn buah ni, tp ada kwn2 yg suke mkn kataneyr masam kan, sesuai bt sambal belacan, msk asam juga bt jeruk... teringat dulu kt belakang sekolah ada pokok ni besar sgt, tiap kali musim ramai dpt bwk balik umah

    ReplyDelete
  2. ishhhh... kak ilah buat saya kecur ajelahh... adoiii... mujur tak ngidam kak... hehe..

    ReplyDelete
  3. 2 norhidana
    kak cuba tanam dikebun kat melaka harap2 menjadi

    2 ratna
    kalu nak rasa jom jemput dtg umah kak..hehe

    ReplyDelete
  4. Mahal dah harganya skrg ni. RM25 sekilo. Susah dah nk jumpa.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini