03 August, 2012

433. IFTAR 14, 3 OGOS KOLEH KACANG IDAMAN HATI KUSSS


sebenarnya kalau kita goreng kacang dan mesin kemudian ayak lagi terasa kacangnya.. campurkan sikit kacang yg tak berapa halus tuuu lagi best ketika kita kunyah terasa kacangnya..itu yg diajar oleh org kelantan jiran ilahjy 8 tahun lepas..tapi malas lah nak goreng2.. senang guna tepung mcm di atas tuuu.. hehe
senang untuk dipotong dan molek sangat kejadiannya.. suam2 senang dipotong
tuangkan tahi minyak bersama minyak sekali dan tekan2 kan sikit

tahi minyak dari santan kotak dah kering baru dimasukkan minyak masak

kacau adunan sampai hilang ketulannya dan berkilat..

sebelum puasa lagi tekak ni terasa nak makan koleh kacang.. masa gotong royong kat bawah blok ni ada lah hamba ALLAH bawa utk jamuan.. dpt lah makan tapi takat amek 2 keping jer..maluuuu... pastu ilahjy pergi beli sebungkus tepung kacang hijau... sampai hari ni baru terlaksana hasrat hati.. salah satu makanan manis2 kesukaan hati ku... boleh habis 1/2 loyang sorang hahaha...

kebetulan tadi ilahjy terpandang kat dapo ijah diTHAILAND tu... terus ilahjy print resepi dan terus buat koleh ni... sebelum ni ilahjy pernah belajar dengan 2 orang jiran cafa membuat koleh ini.. rasanya resepi ijah sedap dan molek2 jer senang dipotong.. tak payah tambah2 lagi santannya.. syukur dan terima kasih pada ijah di SIAM sana... terima kasih, kak ilah kongsikan resepi di sini ya....



bahan:

1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan (ilahjy guna santan KARA 1 santan + 1 cawan air )
secubit garam

campurkan kesemua bahan kacau sehingga rata.

bahan air gula:

1 cawan gula merah
1 cawan air
2 sudu besar gula pasir

masak kesemua bahan dan tapis.

masukkan air gula yg sedang panas tu ke dalam bancuhan tepung di atas.
panaskan dengan api sederhana kacau sehingga berkilat.
tuangkan ke dalam loyang terus taburkan tahi minyak.

bahan tahi minyak: CARA ILAHJY

1 cawan santan (ilahjy guna KARA..ilahjy campurkan 1/2 cawan air)

panaskan atas api sehingga kering dan tambah 3 sudu besar minyak masak. sebab santan kotak berbeza dgn santan kelapa tahi minyak tidak berapa nak jadi kalau minyak masak tidak ditambah... kacau sehingga kekuningan dan tabur atas koleh bersama sama minyak sekali.

5 comments:

  1. Salam kak, kita dtg :D tuan resepi ni mmg pandai resepi2 dia sume sedap2 belaka :D kole kacang ni mmg dia punyer resepi pd kita yg terbaik, sblm ni ada cuba lain resepi tp kita sukakan rasa yg resepi ni sbb mmg rasa asli sgt2 :))

    ReplyDelete
  2. kita pun suka makan kole kacang..nanti nak cuba wat lah kak Long..

    ReplyDelete
  3. kita pun peminat kole kacang ni, hehehe.. mintak 1/2 loyang.. Kak Ilah 1/2, saya 1/2, hehe

    ReplyDelete
  4. 2 ijah
    t.kasih ats perkongsianmu dek

    2 naz
    silakan dek naz..

    2 sari

    beressss hehehe

    ReplyDelete
  5. As salam Kak ilahjy,

    Sedapnye koleh kacang... nak buat tp kat sini xde tepun kacang hijau! hehee


    Terima kasih ye kak sudi ke blog saya... Salam perkenalan :)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini