Semenjak 2 hari lepas UPDATE BLOG telah bertukar ke alam baru.. maka ilahjy terkial2 nak melaksanakan tugas ditempat terbaru ini..rasa tak puas hati dgn tepat baru..apa nak buat bukan hak milik kita BLOG Ni.. kena lah terima apa juga yg diberi... maaflah jika terkurang apa2 disini
semalam 23 set 2012 ilahjy telah masuk ke fB kongsi resepi..sekali terpandang salah sorang rakan mempamirkan hasil kerja tangan nya ... terus ilahjy minta izin resepi utk dicuba....maka malam tadi bersama anak ke 2 shafiqah..ilahjy meneruskan misi ini... tapi kena ubah suai sikit bahannya kerana terlalu lembek.. biasalah.. apa jua resepi kalu rasa kurang menjadi kena pandai2 kita mengolahnya.. jgn salahkan resepi.. kadang2 kandungan cecair dan bahan kering tak sama...
apapun misi ini telah berjaya dan pagi tadi 24 sept 2012 kami sekeluarga telah dapat bersarapan dgn sphagethi buatan sendiri walaupun tak sama yg beli dari obesee tuuu tapi yang nyata puas hati...
skill membuat mee laksa dan kue teow ilahjy telah hilang, sejak resepi2 berkenaan dibuang oleh arwah atok yg tak tahu menahu...dia kemas bilik ilahjy habis dikemasnya huhuhuu.. itu kisah umur ku belasan tahun dulu... masa cuti SPM ILAHJY pergi belajar dgn mak long cara2 membuat makanan tu.. resepi sekarang mana nak sama dgn resepi ilahjy dulu..huhuhuuu apa nak buat .
mesin membuat mee ni pula dihadiahkan oleh BAKAT PASUKAN 25 MELAYU DI TAPAH PERAK.. dah berzaman tak digunakan, anak yg ke 3 dah berusia 18 tahun begitulah lamanya mesin itu....
alhmdulillah hari ni anak no 2 dah pandai memainkan skill membuatnya... tahniah piqa !!!!
meh kita lihat resepi olahan ilahjy
bahan:
2 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
sedikit garam
caranya:
1.masukkan kesemua bahan ke dalam BM dan aduna sehingga tak melekat ditangan.
lebih kurang macam buat karipap.kalau kurang tepung sila tambah ya...
2.gunakan mesin mee pasang no 5 teruskan mengelek sehingga 3,4 kali ulangan.
masukkan ke dalam bahagian mata pemotong mee.
***semasa masukkan ke dalam mata2 mesin itu tepung mesin disapu tepung yg agak byk
supaya tidak melekat.***
3.panaskan air dalam periuk bersama minyak masak yg secukupnya sehingga mendidih.
4.masukkan adunan tadi kacau2 dgn senduk setelah terapung toskan.
terus masukan ke dalam bekas berisi air sejuk
5.toskan lagi sekali. masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama minyak masak supaya tak melekat.
6.celur lagi sekali untuk di makan bersama kuahnya.
Rajinnya ilahjy buat sendiri pasta,tp puashatikan mkn hasil tgn sendiri.
ReplyDelete