30 September, 2012

446. MEE KUNING ILAHJY

HASILNYA  AMAT LAH  MEMBANGGAKAN/BERPUAS  HATI

7.  gaulkan  mee  dengan  minyak  yang  banyak supaya  tak melekat. simpan  dalam  peti sejuk utk kegunaan esoknya.

6. toskan  masukkan  ke dalam  air  sejuk dan  toskan  lagi sekali

5. air  di campur  dengan  minyak dan  didihkan bersama  mee sehingga  timbul

4.inilah  mee  yg  siap  untuk  direbus

3. putar  dengan  hati-hati yaa

2.  sapu  minyak dengan  banyak  ke  mata  mesin  mee
1. gelek  dengan  mata mesin  no 5 tepung  mesti  banyak
alkisah  mee  ini  adalah   rekaan  ilahjy  sendiri  . ada  sebab  tertentu  dimasukkan  tepung2  yg  berkenaan. mungkin  resepi   kawan2  yg  lain   tidak  sama.. ada  sedikit  kelainan  dari  penambahan  tepung2  berkenaan.. alhmdllah  menjadi  dan  menepati  citarasa  ilahjy.. disebabkan  tiada  bahan  kimia  maka  mee ini  tidak  tahan lama  di suhu bilik.  sehari  jer  bertahan.  utk  kesokan  hari  kenalah  berada  dalam  peti sejuk yaaa  puan2....ilahjy  nak  masukkan  di  blog  ni  sebagai  rujukan  sendiri dan  anak2   kusss dimasa  depan  kalu  kalian  buat  tak  menjadi  dan  tak tepati  selera  kalian  harap   jgn  marah... ilahjy  memang  suka  mencipta resepi ikut  selera  sendiri.... lepas  ni  kue  toew  pula  yaa  tunggguuuuuu...

yang  penting   bila  makan  mee  buatan  sendiri  perut  kita  tak  mudah  sakit  atau   kembung disebabkan  penggunaan  bahan kimia...ilahjy  amat  alah  pada  mee dipasaran...


bahan:

2  cawan  tepung  gandum
2  sudu  besar  tepung  kanji
2  sudu  besar  tepung  rose
1  biji   telur  ayam
sedikit pewarna  kuning
air  secukup   menguli (macam  karipap)
sedikit  garam

caranya:

ayak  tepung2  ke  dalam  bekas.
lubangkan  ditengahnya
masukkan  telur  garam  dan  air  sedikit-sedikit.

kacau  dan  uli  sehingga  doh menjadi  sekental  kulit karipap.
selepas  itu terus  gunakan  mesin  mee  seperti  diatas.

1. bentukkan  ketulan  sebesar  bola  golf.
2. sapu tepung, gelek  guna  mesin  bernombor 5.
3. sapu  tepung  dan  ulang  sebanyak  3  kali
4.sapu  minyak   pada  mata mesin  mee
5.  masukkan  tepung yg siap  digelek  tadi.
6. masukkan mee ke  dalam  air  mendidh  yg  dimasukkan  sedikit  minyak,  masak  sehingga  timbul
7. toskan dan masukan  terus  ke  dalam  air  sejuk.
8.  toskan  dan  sapu  minyak kesemua  mee  tadi
8.  bila  hendak digunakan   masukkan  air  panas  dan  gaul2  seminit  dua.
9. tos kan  sedia  untuk   digunakan


inilah jumlah  kuantiti  hasil   dari 2  cawan tepung hampir  1  kilo

2 comments:

  1. wahhhh....cantikk la mee kuning airtangan akak....
    homemade lebih sihatkan kak..

    ReplyDelete
  2. salam kak.ilah.... lamanya tak singgah dapur akak... akak sihat? wahhhhhh kagumnya akak pandai wat mee sendirik.... sebijik menjadik! nih kalau dekat dah suh darwish kenen2 kat mamatoknya... hihihihihi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini