01 October, 2012

447. KUE TEOW ILAHJY

SEBELAH KIRI TEBAL UKURAN 5. SEBELAH  KANAN  NIPIS UKURAN  4 
saiz nya amat  comel  sekali senang  nak  makan... kerana  penggunaan  tepung  kanji  maka  liat2 dan kenyal sedikit  kue  teow ini....seperti  dikedai juga
langkah2  membuat  sama  seperti   membuat  mee  kuning. pilih mana  satu  ketebalan  yg  kita suka samada seperti  di atas  ataupun  di bawah....

 pasti tidak  mengecewakan pabila  telah  siap  digoreng dengan  cara dan  citarasa masing2.
resepi  kue  teow  ini  pun  ilahjy reka dan  cipta  sendiri …. Berdasarkan  pengalaman masa  sekolah  dulu. Sekali  cuba  dah  menjadi.. alhmdllh… resepi  asal  yg  telah  hilang  ditelan  sungai  kedah,  tak  pasti macamana sukatan tepung nya.. yg  pasti ilahjy ingat  tepung ubi  lebih dari  tepung  gandum, maklumlah  dah berlalu kisahnya  pada  tahun  1986…(alkisah  arwah datuk  kemas  bilik ilahjy   dia  buang  kesemua buku2  lama..sekali  dia  terbuang  buku  resepi ilahjy adoii  aiii...apa  nak  kata...itu kisah  86... ilahjy berhijrah  ke  PJ umah  emak selepas  STPM berakhir 85...)

Disini  ingin  sekali  ilahjy  simpan  sebagai  rujukkan  dimasa  depan…walaupun  main  agak2 jer ni  keputusan amat   baik.  kalau kalian  mencuba  tak  menjadi harap  jgn maree... ilahjy  simpan  ini  sbgai rujukkan dimasa  depan anak2...

Bahan:

1  cawan  tepung  ubi
1/2  cawan  tepung  gandum
1 biji  putih  telur
Sedikit  garam
Air  secukupnya –macam  buat  karipap..

Caranya:
Ayak  tepung ke dalam  bekas dan  lubangkan  ditengahnya
Masukkan    putih telur dan  garam bersama  air sedikit  sedikit.
Uli  sehingga  sebati seperti  adunan  karipap dah mulakan proses  membuat  kue  teow  ini seperti mana  membuat  mee  kuning  juga.

ingat  ya  DIY pasti  tak  menggunakan  bahan  awet.. jadi  kena  simpan  dalam  peti sejuk elak  basi.tahan 2,3  hari sahaja.

selepas  ini  ilahjy  akan  cuba  memperbaiki  skill  membuat  LAKSA  pula. ada  kisah  disebalik  takbir  laksa...mungkin pernah  diceritakan  di  blog ini sebelumnya..



###Mohon kongsi ilmu dr rakan fb rahimas aqila acik.. hr ni ilah update resepi acik ye
27sept 2019. Moga dihalalkan ###

4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air agak agak lah air ni tak cukop tambah
1 biji putih telor dan garam
Sedikit tepung  gandum dan tepung ubi utk d sapu pada adunan semasa kita masuk kan kedalam mesen

2 comments:

  1. makasih Yang..nanti akak nak cuba :)

    ReplyDelete
  2. TERIMA KASIH kak cm..selamat mencuba buat samapi jadi tauuu

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini