resepi kue teow ini pun ilahjy reka dan cipta sendiri …. Berdasarkan pengalaman masa sekolah dulu. Sekali cuba dah menjadi.. alhmdllh… resepi asal yg telah hilang ditelan sungai kedah, tak pasti macamana sukatan tepung nya.. yg pasti ilahjy ingat tepung ubi lebih dari tepung gandum, maklumlah dah berlalu kisahnya pada tahun 1986…(alkisah arwah datuk kemas bilik ilahjy dia buang kesemua buku2 lama..sekali dia terbuang buku resepi ilahjy adoii aiii...apa nak kata...itu kisah 86... ilahjy berhijrah ke PJ umah emak selepas STPM berakhir 85...)
ingat ya DIY pasti tak menggunakan bahan awet.. jadi kena simpan dalam peti sejuk elak basi.tahan 2,3 hari sahaja.
selepas ini ilahjy akan cuba memperbaiki skill membuat LAKSA pula. ada kisah disebalik takbir laksa...mungkin pernah diceritakan di blog ini sebelumnya..
###Mohon kongsi ilmu dr rakan fb rahimas aqila acik.. hr ni ilah update resepi acik ye
27sept 2019. Moga dihalalkan ###
4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air agak agak lah air ni tak cukop tambah
1 biji putih telor dan garam
Sedikit tepung gandum dan tepung ubi utk d sapu pada adunan semasa kita masuk kan kedalam mesen
makasih Yang..nanti akak nak cuba :)
ReplyDeleteTERIMA KASIH kak cm..selamat mencuba buat samapi jadi tauuu
ReplyDelete