28 October, 2012

455. CREAM PUFF

 hasil  sekodeng  di  dapo ITA  MASAM  MANIS..  petang  semalam...

hasilnya  tidak  memuaskan   hati  huhuhu..  kerjatangan yg  tak  semengah hehe  janji  boleh  dijamah dengan  segera oleh sisulung  dan  no 3 ...  najihah  dan  raihan  akan  ke  puncak  BROGA 4 petang semalam..  dengan  masa  yg  ada  cuma  2  jam mama  cuba  selongkar  dan  buat  resepi ni..  walaupun  ilahjy pernah  buat puff  ini  tahun  lepas..tapi  kali  ni  nak  cuba  resepi  DEK ITA pula  ..  melihatkan  swan  dek  ita  yg  comel  maka  ilahjy  pun  terpikat.  tapi  biasa lah   kerjatangan ilahjy yg   tak  seberapa  dan  memang  tak  kretip  langsung.. sempat juga  mama  siapakan  utk  anak2  mama  bertolak  ke  BROGA...
BLOG ITA  MASAM  MANIS  adalah blog  yg  menjadi  rutin  ilahjy  masuk ke  sana..  kalau  tertinggal  1   N3 nya  pasti  rasa  KOSONG ...  tapi  ilahjy  tak  boleh  tandingi  kerjatangannya..  setiap  kerja dan  sentuhan  masakannya  mahupun  menembak  gambar  hehe  pasti  tiada tolok  tandingannya.. ilahjy  hanya  bersyukur  krn  punyai  sorg  sahabt  maya yg  amat  kretip...INSAN  TERISTIMEWA.. lalu  ilahjy  gelarkannya  dengan  panggilan  DEK  ITA  LAWA...  LAWA ni  bawa  maksud  cantik  kemas  menarik  dan segalanya... hehe..
sapa  yg  tak  kenal  ITA  MASAM   MANIS  sila  terjah  ke  dapo  mayanya  utk  lihat kesemua kerja2 yg amat  terbaik pernah  ilahjy  jumpa  selama  hampir  2  tahun  kenal  dgn  beliau..jom  klik  disini  utk  N3  SWAN YG  COMEL  ITU..

http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/10/swans-cream-puff.html



inti  kastard  sebelum  dan  selepas  dicampur  marjerin  .. berkilat dan  licin

nozle yg  ilahjy  pilih  tak  berapa  tepat...
bancuhan  puff  sebelum   dan  selepas  di  campur  telur
nasib  baik  ilahjy  beli  WOK  VANTAGE  nie  ada  juga  gunanya  hehe

 SWAN  YG  TERLEBIH  *SUNBURN*  BERJEMUR DI KOLAM  NAN  KONTANG  hehe
AIR  kolam  dah  kering  tinggal  batu2  kerikil  yg  kecil  dan  besar  jer...  ahah nak  mandi  cam  mana  tu  cik  swan..???? kelakar  tol  ilahjy  tengok  kepala  yg  legam  tuu  apa  nak  kata  adunan  dah  habis  ,suhu  yg amat  tinggi  hangus  laa  dia  hehe..

 bahan CREAM PUFF:

1/2 cawan  butter tanpa  garam
1 cawan  air
1/4 sudu  teh  garam
1 1/2  sudu  teh  gula
1  cawan  tepung  gandum
4 telur

caranya:

1. masukkan butter, garam,  gula dan  air dalam   periuk (nonstick) didihkan.
2. padam  api, masukkan  tepung dengan  segera.  kacau  dengan  senduk  kayu sehingga menjadi  doh  lembut.
3.panaskan  semula dan  teruskan  mengacau  dengna  senduk  kayu  sehingga  kental
4.padam api. alihkan  dari  dapur. pukul  telur  dalam  bekas  berasingan. masukkan  ke dalam  adunan.
kacau  sehingga  adunan  bergaul  sebati dan menjadi   licin.
5.  masukkan  dalam  beg  ising bersama  muncung  ising  yg  bersesuaian.
6. bakar  dalam  suhu 210-220 selama  15  minit.
7.  sejukkan  dan  picitkan  inti  kastard  ke  dalam  lubang  sehingga  penuh  dan  padat.

bahan  INTI  KASTARD:

1/2  cawan  tepung  gandum
1 1/2  sudu  besar  tepung  kastard/tpg  jagung
1/2  cawan  gula
4  biji  kuning  telur
3  cawan susu  cair
30  gm  butter
1  sudu  teh  esen  vanilla
secubit  garam
 1  cawan NON DAIRY WHIPPING  CREAM putar  sehingga  kental

caranya:

campurkan  kesemua bahan  dan  kacau sebati dan  masak  sehingga  meletup2 padam  api dan masukkan  butter  kacau  sehingga  berkilat  dan  rata.
akhirnya  sekali   gaul  dengan  CREAM KENTAL  tadi...

2 comments:

  1. salam Ilah..
    wah ada cream puf swan lagi akak belum cuba lagi mcam nk try jugak kerajinan yg penting mesti lama2 setaraf Ita..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini