29 October, 2012

456. CHEE CHEONG FUN

Ilahjy  suka  makan *kue  teow* lembut  ini  jika   kami  beli  yong  tau  foo  kat  pasar malam.  
sebenarnya  ilahjy  tak  tahu  langsung  nama sebenarnya.  yg  pasti  ia  amat  lembut  halus  dan  licin jika   dimakan.  bila  dah   suka  makan  maka  suka  nak  buat  dan  nak  mencuba.  awal  tahun  2012  ilahjy  pun  mencari resepi nie.. puas  taip nama  pelbagai supaya  keluar  resepi  tapi  tak  juga  keluar.. entah   macam  mana  nak ditakdirkan  terjumpa juga  akhirnya  selepas  beberapa  hari mencari..  ilahjy  pun  tak  simpan  apa  nama  blog  tu..  yg  pasti  blog  itu milik sorang berbangsa  china.  ilahjy  terjemahkan bahasanya  lintang  pukang.. jenuh  pening  membaca  dan  memahaminya..  akhirnya  petang  semalam  28  okt  2012  setelah  berbulan2  lamanya  resepi  ini tersimpan, dengan  mudahnya  ilahjy  cuba   juga  PURA2  faham..  dan  terus  juga  membuat  mende nie..  ilahjy  cuba  bayangkan  laksam  yg  pernah  ilahjy   buat  dulunya..  mungkin  sama  juga  caranya.
ALHAMDULILLAH  berkat  nak  makan menjadi  juga akhirnya. cuma  tak  de  taburan  lenga goreng  jer.. kalu  ada  pasti  sedap.. lenga  ada  cuma malas  nak goreng  jer  hehehe...cukuplah  inti yg ada di dalamnya
TAPI  APA  KAH  MAKNA  CHEE  CHEONG  hanya  mereka  yg  faham  jer  yg  tahu..  kalau   boleh  ilahjy nak  kekal   panggil  LAKSAM  TAU FOO...
sila  tabur  bijan  goreng  baru  kaw  kaw. 

mudah menggunakan  gunting daripada  pisau
hasilnya  mmg  agak  lembut  dari  laksam.. 
buat seperti  laksam cuma  tambah  intinya 
kesemua bahan  di campur sebati

bahan: (dapat  3  gulungan  sahaja) hasil  ubah suai  ilahjy

3/4   cawan  tepung   beras
1  sudu  besar  tepung   ubi
sedikit  garam
sedikit  serbuk  lada  sulah
1  sudu  besar  minyak  masak
3/4  cawan  air  panas
1/2 cawan  air  sejuk

caranya:

1. ayak  tepung, masukkan  ke  dalam   bekas bersama kesemua  bahan. kacau  rata
2. masukkan  air  panas  kacau  sebati  kemudian  masukkan  pula  air  sejuk dan  kacau  sehingga  rata
3. masukkan  ke  dalam  jag  supaya  senan g utk  dituang.
4. panaskan  kukusan.  sapu  minyak  pada  tudung periuk.  panaskan  sebentar.
5. kemudian  tuangkan  bancuhan tadi.  kukus  sehingga  mengelembung 
6.  angkat taburkan  intinya dan  gulungkan.



bahan  intinya:

udang  kering/geragau digoreng sehingga  wangi kemudian   masukan  potongan  nipis  kubis  panjang
kalau  ada  hirisan  daun  bawang  dan  daun  sup  lagi  enak..
*maaf  kehabisan  bekalan  kerana  raya  haji  kedai  tutup  ya  puan2  hehehe *

kelihatan  renjisan  lada  sulah  diatasnya

bahan kuahnya  hasil  ciptaan  ilahjy  sendiri:

1  sudu  besar  taucu
2  sudu  besar  kicap (ikut  selera  msg2 pekat  atau nipis  warna nya)
1  cawan  air
1  sudu  besar  tepung  gandum(ikut kepekatan  masing2  suka)
1  sudu  besar sos cili
cili  padi ketuk  ikut  pedas
sedikit  gula
sedikit  garam
 lada  sulah

caranya:

kisar  kesemua  bahan  dan  panaskan sehingga  mendidih  masa  hidang  renjiskan  lada  sulah

bahan2  boleh    di ubah  suai  ikut  selera  masing2..

4 comments:

  1. sedapnya suka.... suka sangat dapat belajar bt kuey tiaw ni

    ReplyDelete
  2. Kak Ilah, kita suka makan ni... :-))))

    ReplyDelete
  3. salam kak ilah, liza pun suka mkn dgn ytf ni tp biase beli je...

    ReplyDelete
  4. rajinnya...suka tapi tak brp rajin nak buat.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini