22 November, 2012

462. MAKARONI DAN SPHAGHETI CENDAWAN TIRAM JY

 SALAM  KEAMANAN BUAT  SEMUA PENGUNJUNG DI  RSJY..

marilah   sama2  kita  hargai keamanan yg  ada di  bumi  bertuah  DI  MALAYSIA ini.
tidak  kah  kita  merasa  bertuah  dilahirkan  disini.. kehidupan  yg  amat  sempurna.  sampai  makan pun  kita  boleh  masak  apa  yg  kita  hendak.  kadang  kala  sampai  terbuang2 ke  dalam  tong  sampah..  tak  kena  selera sikit  jer  tak  boleh  ditelan..  masin  sikit  jer  dah  merunggut,  lembek  sikit  jer  dah  tak  lalu  nak  kunyah..  kurang  pedas  pun  nak  marah  terlebih   manis  pun  nak  membebel..  
cuba  kita  bayangkan  kita  berada  ditempat  ITU  sekarang  ini? apa   perasaan  kita..  nak  bernafas  pun  susah  sehingga   detik  nafas  pun  terhenti buat  selamanya...oleh  itu  kita  kena  ambil  iktibar  dari  kejadian  itu.. untuk  terus  berada  dibumi  bertuah  ini dengan  penuh  kesyukuran kepadaNya... 
maka, makan  lah  apa  aje  yg  telah  dimasak  oleh  CHEF  kat  rumah  ..jangan  banyak  fikir  lagi.. ayuhhhh!! jom  kita  tinjau  apa  sarapan  pagi  tadi  yg  dinikmati  dengan  penuh  KETENANGAN oleh keluarga ILAHJY.... Malam  tadi  pun  makan  makanan   barat  ni  iaitu  spagheti pedas..  pagi  tadi  pun  sama  makanan  barat... iaitu  makaroni  ....  ermmm  sedang  enak  jer  ditekak  hasil  masakan  dan  resepi  sendiri.. nak  kasi  nama  apa  pun  tak  pasti... ilahjy  namakan  makaroni  cendawan  tiram  sebab cendawan  tiram  tu  ilahjy  guna  dlm  kuantiti  yg  banyak..  sedap...

sarapan  pagi 22 nov  2012 
boleh  dimakan  bersama  cili  padi  kicap  bagi  menambah  kepedasannya

yg  bawah  ni  pula  SPAGHETI   malam tadi


MAKARONI  CENDAWAN  TIRAM JY
bahan-bahannya:

2  cawan  makaroni direbus bersama  sedikit  minyak sehingga  kembang dan  toskan. 

1  keping dada ayam dipotong  dadu
10 keping cendawan  tiram  di  siat2  kalu  dadu  pun  boleh. ilahjy  lebih  suka  siat2 terasa  bila   digigit.
4 ulas  bawang  putih  diketuk
1/2  labu  bawang  besar  di  dadu kecil
1/2  sudu  teh  lada  hitam  ditumbuk  halus
1 sudu  besar  serbuk  oregano
1/2  sudu teh  serbuk  basil
2  sudu  besar tepung  gandum
1/2  cawan  susu  cair
1  kiub  ayam
 2  cawan  air (ikut  kepekatan kuah  yg  kita  suka)

caranya:

1. panaskan  minyak,  tumiskan  bawang  putih  sehingga  keperangan,
2.  masukkan  isi  ayam  dan  bawang  besar  dadu goreng  sehingga  kekuningan
3.  masukkan  lada hitam kacau  sehingga  sebati  dan  naik  wangi.
4.  masukkan  kiub  ayam  kacau  rata.
5.  masukkan  sedikit air  utk memecahkan  kiub  ayam.
6. masukkan  tepung  gandum kacau  rata
7.  masukkan  air kacau  sehingga  mendidih.  sila  tambah  air  mengikut  kepekatan  yang  kita  suka.
8. perasakan  sedikit  garam jika  kurang  masin.dan  akhir  sekali  masukkan  susu  kacau  sebati
9.  sedia  untuk digunakan

resepi  ini  tidak   pedas  boleh  ditambah  cili   kicap utk  memedaskannya.


SPAGHETI CENDAWAN TIRAM JY

bahan:

secekak spagheti direbus  bersama  minyak  sehingga  kembang dan  toskan

1  keping dada ayam dipotong  dadu
10 keping cendawan dadu
4 ulas  bawang  putih  diketuk
1/2  labu  bawang  besar  di  dadu kecil
1/2  sudu  teh  lada  hitam  ditumbuk  halus
1 sudu  besar  serbuk  oregano

2  sudu  besar tepung  gandum

1  kiub  ayam
2  cawan  air (ikut  kepekatan kuah  yg  kita  suka)

2  sudu besar  serbuk  cili
1  biji  tomato besar  di  dadu


caranya:
1. tumiskan  bawang  putih  sehingga  kuning
2. maasukkan  isi  ayam sehingga kekuningan
3.masukkan cili  serbuk  kiub  ayam dan sedikit  air kacau  sebati
4. masukkan tomato kiub kacau  sebati
5. masukkan  tepung  gandum  kacau  rata dan  tambah  air secukup pekat
6. beri  sedikit  garam  jika perlu  dan  sedikit  gula sedia  untuk  digunakan

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini