18 February, 2013

476. KEK SPAN DALAM 2 VERSI TOPPING

 Salam  isnin  buat  semua  pengunjung2  RSJY. selamat  berpuasa  buat  kalian  yg  berpuasa  sunat  hari  ni.  ilahjy  tak  kesampaian  disebabkan  tekak  masih  perit.  pagi  ini  ingin  ke  farmasi  untuk beli  ubatsakit  tekak.  makan  pedas2  pasti  pedih.  harap2  akan  sembuh  ..dan  dapat berpuasa  bayar selepas  ni..  
 beberapa  hari  ni dalam  FB  dan  blog  dihujani  dan  dijangkiti  virus  topping  coklat  yg  meleleh dari  dapo  maya  sahabat  kita  NOR  SECUBIT  GARAM..  ramai  dah  mencuba.  ilah jy   pasti  telah  mencuba..tetapi ilahjy  cuba membuat  kek  span resepi nor KEK  CHEESE BERSALJI yg  lembut  gebuss tuu  dan  digandingkan  dgn  sos/ganache  nor dari  resepi  KEK COKLAT  KUKUS..disebab  anak  sulung  telah  pun  membawa  balik  ke  rumah  kek  coklat seperti  nor  buat..ilah  terpaksa  ubah  kek coklat  kukus  jadi  kek  span dan  gabungkan  pula  dgn  ganache  tuu dan  disapu  juga  blueberry  jem  dan  diberi  inti tengahnya  ... ganache  tu  memang  sedap... tak  keras  meleket jer hehe .. ilahjy  tak  tambah  air  panas sebab  dah  cukup  cair dah.  mungkin  1  masa nanti  ilahjy  tambah  air  panas  pula..
apa pun  terima  kasih  nor  secubit  garam  nun  di  terengganu  kiteee..nor  telah  mencubit  hati  kusss  utk  mencuba  2  resepi  sekali  gus..dua2  boleh  rasa.hehehe   ok  tak  nor???untung  dua2  dpt  makan.

sila  klik  sini  utk  resepi  kek  span
abaikan  pelakun  tambahan  si  oren tu  yee..nak kasi  gambar  terang  jer  tuuu

http://www.secubitgaramnor67.com/2013/02/kek-coklat-kukus-dgn-topping-yg-meleleh.html
sila  klik  sini utk  resepi  sosnya.  ilahjy  tak  tambah  air  panas. 
 kaedah  double  boil
 


 masukkan  jem  blue berry kedalam  pipping  beg  dan   bulatkan  seperti  dalam  gmbr dan  tutup  kembali  jem  dgn  adunan  jangan  sampai  penuh ya.. 1/3  jer dari  bekas.

adunan  hendaklah  seperti  ini  baru boleh   digunakan.


mohon  izin  ilahjy  kopi  dan  pasta  resepi  disini  ya  nor..muahhhh!!!

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)


Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
nota ilahjy:  kalu  guna  bekas  kecil   mc  diatas  sila  bakar  15  minit  sahaja 160 darjah
Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/02/snow-cheese-cupcakes.html#ixzz2LHOBhYRx


CHOCOLATE GANACHE 
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/#ixzz2LHOgaHyr

2 comments:

  1. dtg nak amik 2 bj nih.. hehe mekasih sudi menerai resipi dr dapur maya nun :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak...emmmmm seronoknya..sekali menerai..2 versi sekali gusssss

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini