20 February, 2013

480. PULUT SUMBANGAN HARMONI

 selamat  petang sejahtera  hendaknya  semua  pengunjung2  blog dikala  ini.
jam  12  tadi ilahjy  ke  dapo nyata utk  projek  pulut yg  baru  direka ini.  adaptasi  dari  pengalaman yg  telah  lepas  ketika  mebuat  pulut2  lapis... dengan  sedikit  kemahiran yg  ada  ilahjy  sperti biasa  mengadun  resepi  mengikut  keperluan  bahan  tanpa  sukatan..dah  macam  cara  zaman  kuno  dulu2  tak  de  sukatan  tak  de  acuan  tak  de  bekas...  hikhik..tak  pe  dlm  resepi ini  nanti  ilahjy  akan  cuba  gunakan  sukatan mengikut  keperluan yg  telah  ilahjy  gunakan..
nama  pulut  ni  pun  ilahjy  tak  de  cadangan...  tapi  sempena  nama  BLOG  RESEPI  SUMBANGAN  JY  ni  ilahjy  cuba  masukkan  juga.  menyelit  hehe, HARMONI  disebabkan  penggunaan  3  bahan,  pulut,sagu  dan  coklat amatlah  sedap  dan  amat  sesuai  dengan  tekak  yg  sedang  perit  ni.. 
 
 
 penggunaan  alas  plastik  amatlah  memeudahkan  kerja pemindahan  kuih  ini  ke  atas  pinggan

 ilahjy  sejukan   kuih  ini  di  depan  kipas  angin  supaya  cepat  boleh  potong

bahan pulut:  sukatan  anggaran ilahjy:

1  cawan  pulut(loyang   paling  kecil) rendam semalaman
1/4 kotak santan dan  air dicampur mencukupi separas pulut
secukup  garam

caranya:
1.kukus  sehingga  masak,  hendaklah dikacau.
2.angkat pulut, masukkan  ke  dalam  bekas  lain campurkan  1  sudu besar  minyak  masak.
3. alaskan   loyang  dengna  plastik  dan  tekankan  pulut  kembali. dan  kukus semula.
 

 bahan sagu:

1/2  cawan  sagu  direndam  bersama  pewarna  pink dlm  15  minit supaya  kembang dan  toskan
1/4 cawan  santan  kotak (jgn  terlalu  byk setakat  merata sagu  saja)
sedikit  garam

caranya:

setelah  toskan  sagu   campurkan  kesemua  bahan tadi  sehingga  sebati.
tuangkan  ke  atas  lapisan  pulut  dan  ratakan keseluruhan pulut,
kukus  sehingga  bertukar  jernih.

bahan  coklat: (sila  guna  cawan  kecil dari  cawan  pulut.)

1/4  cawan  serbuk  koko
1  cawan  tepung  gandum
4  cawan  santan  cair
1/2  cawan  susu  cair
3  biji  telur
1 1/4  cawan  gula  pasir
garam
2  sudu  minyak  masak

caranya:

campurkan  kesemua  bahan kacau  sebati.
panaskan  sehingga  naik  wap tuangkan  ke  atas  sagu  tadi.
dan  kukus  selama  25  minit
sendengkan  loyang  setelah  masak  supaya  air   wap  keluar.
sejuk  boleh  dipotong. 

 CONTOH  CAWAN  YANG  ILAHJY  GUNAKAN DLM  MEMBUAT TALAM  DI  ATAS.. HIJAU  SAIZ  BIASA..  YG  KECIK  TUU NAK  KASI  LAPISAN  NYA  SEKATA TAK  TERLALU  TEBAL.

4 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Ilah,
    cantiknya kuih akak ni, menarik sangat warnanya...kalau dpt rasa, alangkah bahagianya....tngk bahan2 pun dah tau mmng sedap..best tu gabungan pulut dan sagu...perghhhh terliur abes ni...

    ReplyDelete
  2. Menarik ni kak Ilah...resepi tersendiri yang memang ada kelass

    ReplyDelete
  3. salam kak ilah...sweetnyerr name n kejadian pulut tuh....pulut dan sagu..mesti sejuk je anak tekak nak makan...nice!

    ReplyDelete
  4. 2 dek yatie
    kalu dekat pasti kita akan bentangkan sapra kat meja bawah pokok makan sama2 kak ingt umah yatie..best...aman damai...

    2 lina pg terima kasih..

    2 nik ja..betul tuu mmg sejuk dna lembut jer masuk tekak hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini