SALAM KHAMIS DAN SALAM SEJAHTERA BUAT YANG BERPUASA SUNAT KHAMIS HARI INI. MUDAH2AN KALIAN AKAN DIBERI KESIHATAN YANG BAIK SAMPAI BERBUKA NANTI
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search?q=kanji++kedah KLIK DISINI UNTUK RESEPI ASAL DAN CARA LANGKAH MEMBUATNYA
bahan:
1 pot beras wangi
air mesti tenggelam beras 3 kali. tambah air jika belum cukup kembang
1 sudu teh halba
1 sudu teh lada hitam
3 batang serai ketuk
bebola daging/ daging segar
1/2 batang carot di dadukan
1 biji kentang didadukan
sayur yg digemari
1 biji tomato dadu besar
1 ketul kiub uikan bilis
garam
caranya:
1. rebus beras dengan air sehingga mengelegak
2. masukkan kentang dan karot dadu, serai ketuk
3. setelah separuh kembang masukkan lada hitam, halba, kiub ikan bilis dan bebola daging
4. setelah beras kelihatan pecah masukkan garam jika suka lebih kuah tambah air ilahjy suka bubur ini pekat.akhir sekali tambah sayur dan tomato jika suka
selamat mencuba ilahjy suka makan bila tergigit lada hitam pedas2 manjaaaa..hehehe
Dah lama tak makan bubur... harus cuba resipi ini...
ReplyDeleteAssalam kak ilah,
ReplyDeletetengok bubur rasa nak makan bubur pulak dah..waduh..kita suka makan bubur..boleh bermangkuk2 tau..sedapnya kak!!!