07 May, 2013

504. LAKSA BERAS, KUAH IKAN TONGKOL BERPERISA LENGKUAS



Laksa Beras

1 Paket kecil Tepung Beras
1 Senduk Tepung Gandum
1 Senduk Tepung Kanji
Air Panas Secukup Untuk Mengandun

Caranya:

Campurkan Air Panas Kedalam Campuran Tepung 
Uli Sehingga Boleh Dibentuk Lembut Sedikit Dari Karipap
Tekankan Dgn Acuan Muruku Ke Dalam Air Mendidih
Toskan Ke Dalam Air Sejuk
Kemudian Toskan Sedia Untuk Dimakan.


Kuah Ikan Tongkol Berperisa Lengkuas
Resepi Asal Asam Laksa Kedah
Ubahsuai Rasa Oleh Ilahjy

1 Ekor Ikan Tongkol Saiz Besar
Bersihkan Dan Rebus tanpa Potong Bersama 6 keping Asam Gelugur Dan Garam
Setelah Masak Amek Isinya Dan Hancurkan Dengan Garfu
Kali Ini Ilahjy Tak Mesin Seperti Resepi Ori
Ilahjy Nak Kunyah2 Isinya Semasa Jamah laksa

10 Biji Cili Kering
1 Biji Bawang Besar
1 Ketul Belacan 

3 Keping Asam Gelugor
Garam Dan Sedikit Gula
1 Biji Bawang Besar Dibajikan Nipis
1 Keping  Lengkuas Diketuk 
Daun Kesum Secukupnya

Caranya:

Mesin Kesemua Bahan Sehingga Halus
Panaskan Dalam Periuk Sehingga Mendidih
Masukkan Ikan, Asam Keping, lengkuas Dan Bawang, Daun Kesum Dan Perisa
Masak Sehingga Mendidih Dan Rasa Masam masinnya.



4 comments:

  1. perhh....laksa
    peberet tu kak...

    ReplyDelete
  2. wah! gerenti sedap... harus cuba nih...

    ReplyDelete
  3. salam..

    em, sedapnya..selalu dapat makan time bulan posa ja..huhu..

    ReplyDelete
  4. Wah hebatnya masak laksa sdri. Tp bole x tunjuk cara guna acuan maruku tu.. Tqvm

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini