04 July, 2013

515. BINGKA KACANG MERAH

 apakhabar  semua?  semoga sihat  ya.
ilahjy kolestrol   sudah  jejak paras  low jadi  tak  takut lah  nak  makan  kuih  bersantan  ni..  taram  je  laaa  sementara  low  kalu  dah  jadi high  langsung  tak berani tapi  tak  takut  hahahaa nak  jamah  kuih2  talam /bingka  berbagai2  ni.
hasil  simpanan  buku  resepi  dari  dapo  YATIE  MEMORIES  SINAR  KEHIDUPANKU
Ilahjy  telah  mencuba  bingka  ini.  terima kasih  kpd  yatie krn  bakat  yatie  dlm  kuih  talam2  ni  dpt  juga  kak ilah  merasainya..aminnn semoga  berkat  resepi  ini  dikongsi  bersama
maaf  ya  ilahjy  guna  loyang  paling  besar  maka  adunan kuih  jadi  nipis. sila  guna  loyang  yg  sesuai  ya  
 bahan:

1 cawan  gula
2 cawan  tepung  gandum
1 cawan  santan  pekat
2  cawan  air
(ilahjy  guna  separuh  kelapa perah  dgn  3  cawan   air)
2  sudu  besar  mentega
1/2  sudu  teh  garam
 1  tin  kacang  merah toskan  airnya dan  cuci  bersih

caranya:

satukan  kesemua  bahan  kecuali  kacang. kisar  sehingga  halus
masukkan  ke  dalam  periku  dengan  api  sederhana  panaskan  sehingga  naik  wap masukkan  kacang  dan  kacau sebati.
sapu  loyang  dengna  mentega panaskan  sebentar  dalam  oven
keluarkan  tuankan  adunan  tadi  
bakar  180  darjah  selama  1  jam  15  minit atau  sehingga  masak
akhir  sekali  dgn  api  atas  sahaja  bakar  selamat  10  mt  utk  keraknya    

2 comments:

  1. tq kak Ilah sudi mencuba resepi ni dan kena dngn selera akak..sedap tergigit kcng merah tu..

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa buat kak Illah dan keluarga.. ^_^

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini