04 July, 2013

514. BISKUT UNTAIAN KASIH

salam  sejahtera duhai  sahabat  alam  maya  sekelian.
sejak  akhir2  ni  biskut  untaian  kasih/ulat  bulu/landak telah  menjadi  sebutan  dan  popular  sempena  raya  yg  bakal  tiba.  rata2  diantara  kwn2  di  fb  telah  mencubanya.
termasuk  ilahjy  sendiri  tak  maua  lepaskan  peluang merasa  biskut  ini,  yang  katanya  ranggup  dan  cair dalam  mulut.  sah!!!  benar  sekali  telahan  itu. biskut  ni  memang  sedap  dan  cair  dilmulut. ilahjy  cuba  menekan  2  jenis bentuk.  adunan  ini  agak  keras  sebab  tu ilahjy  tambah  mentega   senang  nak  tekan  dgn  acuan tu.. 
pada  mulanya  ilahjy  telah  membuat  kek karamel dibawah  semasa  menunggu  kek  hendak  masak  ilahjy  adunkan  bahan2  si GEBUSSS  ni..  sekejap  je  membuatnya.  kek masak  Si  gebuss  pun  siap  dipicit dan  terus  di bakar.  lebihan  telur  putih  kek  karamel  ilahjy  jadikan  gula ising  sebagai  hiasan  atas  mawar dibawah. tak  membazir...
jom  kita  semak  resepinya.  boleh  dijadikan  hidangan  semasa  raya  nanti  yaaa.  

 yang  ini  kek  karamel  resepinya  ada  di  N3  lama  sila  ke  link di  bawah  ya...

 KEK  KARAMEL

bahan:

150  gm  mentega resepi  (asal 100 gm keras sgt  adunan) 
90 gm gula  halus
1  biji  telur
2  cawan  tepung  jagung
1  cawan  tepung  ubi
1  biji  telur A

caranya:

putar mentega dengan  gula  sehingga  putih
masukkan  telur  putar  lagi  sehingga  kembang
masukkan tepung yang  di ayak bersama sedikit demi  sedikit
uli  sehingga  sebati, jika  keras tambah  mentega
masukkan  adunan  ke  dalam acuan  dahlia  dan  picit  di atas  loyang  bergris mentega
letakan  coklat  cip  utk  matanya atau  picitkan  bentuk  mawar
bakar  dalam  oven bersuhu  170 selama  20  mt  ikut  oven  masin2.
boleh  guna  api  atas  bawah  atau  api  bawah  sahaja.
bergantung  kpd  oven  masing2 ya

3 comments:

  1. Kak Ilah, naik bulu roma sy tengok biskut ulat bulu tu... errrrrrrrrrkkk!! Aiiiiiiiii, meremangggggg satu badan. Buat bentuk dahlia tulahhhh..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak..cantiklah kejadian biskut mawar akak tu..masih berbentuk lagi selepas dibakar....tak mengembang sangat...

    ReplyDelete
  3. 2 sari
    Tu la nmpk mcm tuuu Laaa Tp seronok Mmbentuknya.. Tp Masa Mkn Jgn La Ingt Si Lat Tuu Hihihu

    2 Sue
    Wkslm.. Best Bunganya Kekal. Sedap Pula Tuuu

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini