BAWANG GORENG MAKCIK MANGGIS AKA KAK SAPINAH AHMAD.
Resepi nya ilah jy telah olah ikut selera ilahjy
Jika berminat sila rujuk ke blog masakan cik manggis
Terima kasih kak nah kongsi resepi ini..maaf ilah telah derhakakan resepi itu.
Bahan: sukatan ikut ilahjy:
10 ulas Bawang kecil merah di mayang nipis
3 ulas bawang putih dimayang nipis
Sedikit tepung gandum
Sedikit garam -ilahjy tambah
Sedikit gula-ilahjy tambah
Caranya:
Campurkan ke dua jenis bawang, renjiskan tepung gandum sekadar meliputi
Bawang2 itu sahaja. Goncang2kan bekas supaya tepung sekata
Panaskan minyak yang banyak separuh kuali, Masukkan bawang2 dengan api yang sederhana Goreng sehingga bawang bertukar warna keperangan. perlahankan api
Renjiskan sedikit garam goreng sekata dan toskan atas kertas tisu.
Renjis sedikit gula dan goncang2kan bekas supaya sekata. tujuan gula di renjis utk mengekalkan keranggupan bawang. Itu cara ilah jy
Tapi dgn hanya menggunakan tepung sudah cukup utk meranggupkan bawang ini.
Setelah bawang sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Minyak mengoreng bawang boleh digunakan utk memasak makanan yg lain enak dan wangi sekali aromanya.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥
PUDING ROTI BERTOPING KARAMEL
Utk dibawa ke majlis berbuka di rumah anak2 yatim oleh
3 orang anak dara ilahjy
Gula dihanguskan curah terus ke atas adunaan puding roti dan kukus sehingga masak. Ilahjy tak guna sos kastard kerana agak lama utk berbuka takut puding kembang jika guna karamel, puding tetap kekal bentuknya dan enak juga cara ini.
Bahannya
2 buku roti gardenia
5 biji telur
1 senduk nasi marjerin
1 tin susu cair
1/2 tin air
1/4 tin susu pekat
Sedikit garam
3 sudu besar tepung kastard
6 sudu besar gula pasir
6 sudu besar gula untuk buat gula hangus
Caranya:
Koyak 4, setiap kepingan roti
Campurkan kesemua bahan pukul sekejap dengan pemutar telur sehingga sebati
Tuangkan adunan ke dalam bekasa berisi roti kacau sebati
Masukkan ke dalam acuan berlenser marjerin
Tekankan supaya rata
Panaskan 6 sudu besar gula sehingga mencair dan menjadi perang
Tuangkan ke atas adunan roti
Kukus sehingga 30 minit sehingga masak
Sejukkan baru dipotong.
dana jarang2 sgt bt bwg goreng kak.... kalu ada pun grg skit je kalu time mamasak sup or soto hehehe (dsr mls kan)
ReplyDeletesy sama dgn Dana jarang buat bawang goreng, kalau buat pun sikit2 tapi lepas ni bleh cuba cara Kak Ilah, buat banyak2 sikit simpan stok, hehe..
ReplyDeletepuding roti... sedapnyaaaaaaaaaaaa...
JOM SERTAI BERAMAI-RAMAI...
ReplyDeletePERTANDINGAN GUBAHAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
Tarikh : 07.09.2013
Masa : 2.00 petang – 4.00 petang
Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
Tema : Bunga Kepala Meja
Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013
PERTANDINGAN MASAKAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
Tarikh : 07.09.2013
Masa : 11.00 pagi – 1.00 petang
Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
Tema : Ikan Siakap
Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013
Maklumat lanjut sila hubungi :
SEKRETARIAT KARNIVAL BIOTEK JOHOR 2013
Tel : 07-5207810 / 8810
Fax : 07-5207811 / 3822
Email : event@jbiotech.gov.my
Web : www.jbiotech.gov.my/kbj