19 February, 2014

570. ROTI KAPAS KUSSS

Sudah hampir 16 tahun meroti tanpa berguru..
Hari ini dalam sejarah roti ilahjy macam kapas lembutnya.
Puas hati walaupun nampak sangat masuk tong dayung sendiri.. tergolek2 lah hehe..
Selalu buat tu memang gebusss gebasss tapi yg ni ohhh tidak ... masuk mulut mcm tak payah kunyah boleh ditelan terus... makan suam2 sedap.... 
Tapi mcm kebiasaan resepi main masuk2..  ilahjy nak juga masukan resepi utk panduan diri sendiri takut terlupa.. kalu buat tak jadi tolong belajar dgn guru yee.. lain lah mcm ilahjy ni suka ikut gerak hati..hihi.. 
Sekilo tepung dijadikan 2 jenis untuk dibawa ke BAKAT utk sarapan semasa buat kerja2 persiapan majlis mengenang jasa yg telah pun berlansung pd petang tadi 19hb feb 2014.



Sapu susu cair, taburkan gula pasir selepas masak baru ditabur parutan keju dan dibakar seketika sehingga keju sedikit cair. Angkat baru disapu marjerin.

Setelah doh naik baru disapu susu cair dan ditabur manik2 gula dan terus dibakar
Selepas masak baru disapu marjerin


RESEPI SUKATAN ILAHJY Sendiri KHAS UNTUK RUJUKAN MASA AKAN DATANG
risiko tak jadi ilahjy tak tanggung...

ROTI SELEMBUT KAPAS

1 kilo tepung gandum
1/2 cawan water roux
2 sudu teh bread improve
1 paket mauripan
4 sudu besar gula utk hidupkan yis
1/2 cawan air suam
6 sudu besar gula utk tambahan dlm adunan
1/2 cawan air ais tambah atau kurang ikut adunan
2 biji telur
1 sudu teh garam
4 sudu besar susu tepung
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar marjerin

Bancuh gula dan yis dgn air suam sehingga hancur perap seketika.
Masukan kesemua cecair ke dlm BM. On bm no 8.
Ayak tepung bersama bread improve dan garam.
Tuangkan tepung ke dlm bancuhan yg sedang bergerak tadi.
Setelah sebati baru masukkan marjerin
Terus mengadun sehingga sebati... adunan kena lembut daripada donut.. 2 kali lembut..dr donut... memang melekit di tangan. Ulang on BM sebanyak 3x
14 minit x 3. Tak perlu elastik mcm roti2 yg lain..

Bahagi doh kepada 2 warnakan dan on BM sekali lagi utnuk setiap adunan selama 14 minit.
Sapu besen dgn minyak masak masukan adunan perap naik 2x ganda
Adunan mmg berminyak ini memudahkan kerja membulatkan adunan.. langsung tak melekat ditangan.
Sapu loyang dgn marjerin dan atur adunan molek2 perap naik 2x ganda
Sapu doh dgn susu cair.
Bakar 160 darjah selama 25minit atau sehingga masak ikut kemahuan kita nk garing atau tidak.
Selepas angkat sapu dgn marjerin supaya berkilat
 — 





3 comments:

  1. nampak lembutttt sangat kak.. wahhh geramnyaaa.mmg mcm kapas

    ReplyDelete
  2. Wah! gebu gebas... yummy!! angkut resipi yer...

    ReplyDelete
  3. Sama la dgn kakpb, bertahun buat roti tanpa guru.....mcm tak puas hati je.
    Disebabkan katanya gebas gebus, naklah simpan resipi ni. Tq ye.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini