28 March, 2014

585. BERTIH JAGUNG KARAMEL





Bahan2nya:

2 sudu besar butter
2 genggam jagung untuk bertih

Caranya:

Panaskan butter sehingga cair dengan api sederhana
Masukan jagung kacau rata
Tutup periuk biarkan jagung meletup sambil digoyangkan periuk sehingga ia berhenti meletup. Padamkan api. 
Masukan gula karamel kacau rata2. Bakar dalam oven 160 darjah sehingga gula tadi bertukar kering dan perang dalam 15 minit.
Keluarkan dari oven sejukan bertih sedia untuk dimakan.

Bahan karamel:

1/2 cawan gula perang
1/4 cawan susu pekat
2 sudu besar butter

Caranya:

Panaskan kesemua bahan dengan api sederhana sehingga semua bahan cair 
Sedia untuk digunakan.


No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini