13 April, 2014

604. IKAN TEMENONG BERCILI, IKAN MAYONG KARI, SAMBAL UDANG LENGKUAS dan SAYURAN

Lauk pauk untuk makan malam



Bahan2 ikan bakar:

3 ekor ikan kembong 
1 keping lengkuas
1 keping halia
3 biji cili merah
1 biji  cili hijau
3 biji cili api
5 ulas bawang putih
Belacan sebesar ibu jadi

Kesemua bahan di mesin halus
Gaul sebati bersama garam
Perap sebelum  di bakar..



Kepala Ikan mayong masak kari dengan terung


Resepi udang sambal cara ilahjy:

Cili kering secukupnya
Bawang besar
 Bawang putih
Sekeping lengkuas
Sekeping halia

Bahan sampingan:

Leek dipotong 
Tomata dibaji
Daun ketumbar


Sayur campur

2 comments:

  1. Bila tengok hidangan begini Kak Ilah... rasanya nak aje datang tadah piring kosong ha hahaha... apakan daya kita berjauhan!

    ReplyDelete
  2. Tak tahan tgk sambal udng tu.. ngecess baby dlm perut tgk... hehe bak kata org jowi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini