19 April, 2014

614. ROTI KENTANG DARI ADUNAN DONUT

Roti ini juga hasil daripada adunan donut yang ilahjy buat 1 adunan dibahagi 2
1 utk donut dan 1 lagi utk roti
Walaupun resepi masih campak2 hasilnya tetapi membanggakan mungkin penggunaan telur yang lebih menyebabkan adunan kekal lembut keesokannya masih melantun2 bila dipicit antara 2 jari, sebenarnya buat roti ni tidak la sesusah mana., semua hasil olahan yang baik maka jadi lah ia terbaik..
Yang bestnya roti ini selepas dibakar bila ilahjy lambungkan ditapakvtanfan, ia ringan macam 50gm beratnya pada hal besar juga.





Bahannya campak2:

3 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis
4 sudu besar gula
2 biji telur
Air ais secukupnya
2 sudu tepung susu
1 sudu teh baking powder
2 biji kentang rebus dilenyek  halus

Caranya:

Campur kesemuanya dalam bm uli sehingga sebati dalam 20 minit tak perlu anjal. Roti tetap gebus dan mulus.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini