16 August, 2014

668. PUDING ROTI BERKEJU

Macamana nak membuat puding roti ni yee.
Roti direndam dengan bahan2 seperti susu cair ,air ,telur gula, sedikit tepung kastard, esen vanlla, garam. Rendam sehingga kembang padatkan dalam loyang yang telah disapu marjerin. Bakar dgn suhu 180 darjah sehingga 1 jam atau sehingga adunan dicucuk sedikit kering.
Guan bancuhan putaran  cheese,susu,telur sapu ata kemudian bakar lagi sekali sehingga kering. Sedia untuk dimakan. Potong semasa suam2...




11 August, 2014

667. LEMANG SEGERA JY PULUT SUSU PADANG BESAR

Mohon maaf kerana tak masukkan resepi. Huhuhu...
Okies macam ni ye. Pulut dikukus bersama pati santan dan garam.
Selepas masak tunggu sejuk sekejap.
Guna plastik wrapping makanan tu masukkan sesenduk besar pulut tadi dan gulung ketat2.setelah sejuk bolehlah dipotong.

Kejadian ini terjadi disebabkan terlupa beli daun pisang. Sebenarnya, ilahjy selalu balut dengan daun pisang pastu baru di bakar sehingga sedikit garing macam lemang... begitulah seadanya. Harap berpuas hati.
Selamat mencuba.

Alkisah di melaka bepuluh tahun lps. Ketika kami singgah beli lemang di atas bukit berhampiran sek men agama dekat situ. Balik umah beria2 nak membelah. Rupanya lemang kat dalam bergoyang2 macam nak terkeluar....
Rupanya mmg mudah dikeluarkan luncurkan keluarlah ia. Penipu betul lemang pak ngah tuuuu... dia buat seperti ilahjy buat. Lepas tu dia masukkan ke dlm buluh dan dia bakar tepi jalan, kekonon lemang bakar mcm org lain buat siap isi beras dan santan dan bakar berjam2 baru masak.. hahahaa gelaka guling2 la kami sudah tertipuuuu.. sejak itu malas nak beli lemang... baik buat sendiri nak makan bukan banyak pun kan kankan...





10 August, 2014

666. BUNGA BAWANG BESAR N KAMBING PANGGANG

Bunga bawang besar ku tak berapa menjadi. Tapi rasanya sedap. Sebab diperap dgn rempah terpilih bersama tepung jagung. Saiz bawang ini sebesar satu tapak tangan kita penuh tak muat. Entah sesat dr mana sebiji gedabak ni...
Kambing ni pun amat lembut dan sedap hasil perapan resepi sendiri.