http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
20 August, 2014
16 August, 2014
668. PUDING ROTI BERKEJU
Macamana nak membuat puding roti ni yee.
Roti direndam dengan bahan2 seperti susu cair ,air ,telur gula, sedikit tepung kastard, esen vanlla, garam. Rendam sehingga kembang padatkan dalam loyang yang telah disapu marjerin. Bakar dgn suhu 180 darjah sehingga 1 jam atau sehingga adunan dicucuk sedikit kering.
Guan bancuhan putaran cheese,susu,telur sapu ata kemudian bakar lagi sekali sehingga kering. Sedia untuk dimakan. Potong semasa suam2...
11 August, 2014
667. LEMANG SEGERA JY PULUT SUSU PADANG BESAR
Mohon maaf kerana tak masukkan resepi. Huhuhu...
Okies macam ni ye. Pulut dikukus bersama pati santan dan garam.
Selepas masak tunggu sejuk sekejap.
Guna plastik wrapping makanan tu masukkan sesenduk besar pulut tadi dan gulung ketat2.setelah sejuk bolehlah dipotong.
Kejadian ini terjadi disebabkan terlupa beli daun pisang. Sebenarnya, ilahjy selalu balut dengan daun pisang pastu baru di bakar sehingga sedikit garing macam lemang... begitulah seadanya. Harap berpuas hati.
Selamat mencuba.
Alkisah di melaka bepuluh tahun lps. Ketika kami singgah beli lemang di atas bukit berhampiran sek men agama dekat situ. Balik umah beria2 nak membelah. Rupanya lemang kat dalam bergoyang2 macam nak terkeluar....
Rupanya mmg mudah dikeluarkan luncurkan keluarlah ia. Penipu betul lemang pak ngah tuuuu... dia buat seperti ilahjy buat. Lepas tu dia masukkan ke dlm buluh dan dia bakar tepi jalan, kekonon lemang bakar mcm org lain buat siap isi beras dan santan dan bakar berjam2 baru masak.. hahahaa gelaka guling2 la kami sudah tertipuuuu.. sejak itu malas nak beli lemang... baik buat sendiri nak makan bukan banyak pun kan kankan...
10 August, 2014
666. BUNGA BAWANG BESAR N KAMBING PANGGANG
Bunga bawang besar ku tak berapa menjadi. Tapi rasanya sedap. Sebab diperap dgn rempah terpilih bersama tepung jagung. Saiz bawang ini sebesar satu tapak tangan kita penuh tak muat. Entah sesat dr mana sebiji gedabak ni...
Kambing ni pun amat lembut dan sedap hasil perapan resepi sendiri.
Subscribe to:
Posts (Atom)