01 January, 2015

690. KUIH NONA MANIS. selamat tahun baru 2015.

SALAM SEJAHTERA.
SELAMAT TINGGAL 2014 YANG PENUH DENGAN DUKA LARA BUAT KITA SEMUA.
SELAMAT DATANG TAHUN BAHARU 2015. SEMOGA KEDATANGAN MU MEMBAWA SEJUTA RAHMAT BUAT KU SEKELUARGA.

sajian hari ini di mulai dengan hidangan pemanis mulut. Sebagai tanda hidup ini akan sentiasa penuh dgn kemanisan tiada lagi kepahitan.
Apapun jua pahit manis masam masin tawar kelat merupakan permainan hidup ini. Terima saja dengan  hati terbuka. Insyaallah...

Jutaan terima kasih kepada azlita masam manis kerana sumbangan resepi ini. Kerana ita kak ilah kenal kuih dari indonesia ni. Bertuah badan ita mendapat resepi ini dan dipaparkan di blog MASAM MANIS. 

Bahan A

1 biji telur
1/2  cawan  gula halus
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum

Pukul telur hingga kembang. masukkan telur dalam blender dan putar
Dalam bekas lain, satukan  gula, tepung dan santan, kacau rata. Campurkan dengan telur kacau rata. Ketepikan.

Bahan B

1/2 cawan santan
1/2 cawan air pandan daripada 5 helai daun pandan
1/4 cawan gula halus
1/4 tepung jagung
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau

Campur kesemua bahan dan kacau sehingga larut
Masak dengan api sederhana sehingga pekat

Campurkan bahan A dengan bahan B
Kacau sehingga pekat dan licin

Bahan c

1 cawan santan
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula ( jika suka )
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan kacau sebati
Panaskan sehingga pekat

Setelah suam masukkan ke dalam pipping beg


Caranya:

Panaskan kukusan. Sapu minyak pada acuan lompang.
Tuangkan adunan hijau A Dan B. 3/4 acuan.
Paipkan adunan putih ditengah2 adunan hijau sehingga penuh acuan.
Kukus selama 10 minit. Sejukkan.

Selepas dikukus

Sebelum dikukus



Bahan c dimasukan ke dalam piping bag

Bahan A dan B warna hijau
Bahan  C warna putih

Proses bahan a dan b sedang dibuat


5 comments:

  1. msti sedap kan... dana tak penah rasa n tak penah kenal jugak....

    ReplyDelete
  2. Assalam.. kalau tengok warna hijau je akak mesti kata kuih tu sedap... acuan lompang tu besar juga nampaknya...

    ReplyDelete
  3. Ingatkan susah nk buatnya. Hehe 😁 tq sudi share.Boleh cuba ni 😍

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
  4. Tgk pn dh taw sedap..mesti lemak2 manis..aduiii...😢

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini