14 August, 2015

760. KEK CIS KARAMEL penghargaan kpd knj.

Penghargaan kak nik ja... ilahjy simpan ye sbb tak sempat nak masak... nanti 1masa nak try..tq knj...


Double nyaman.
Kek karamel chiz
Bhn A

100g cream cheese
50g butter
100g fresh milk
Masak ketiga2 bhn di atas hingga cair ciznya. Letak tepi biarkn sejuk.
Bhn B
1 sdm gula di masak dlm loyang hingga kekuningan. Biarkan sejuk.
Bhn C
3 biji kuning telur
200g susu cair
50g gula halus
1 sdt esen vanila
Ketiga2 bhn di atas di gaul lembut dgn senduk..bila siap tuang dlm loyang gula masak tadi.
Bhn D
6 biji putih telur
100g gula halus
1/2 sdt cream of tartar.
Pukul ketiga2 bhn di atas hingga jadi meringue. Letak tepi.
Bhn E
3 bji kuning telur
80g tpg superfine
Pukul telur then masukkan tpg dan masukkan cheese yg di masak tdi. Bila siap tuang adunan E dlm adunan D. Gaul kan kedua2 adunan dgn sendok hingga rata. Tuang dlm loyang yg susu cair tdi. Bakar guna kaedah baine marie 1jam 165°c, selepas 20 minit kurangkan ke 150-140°c..letak foil paper begitu saja atas kek jika takut permukaan kek hangus

1 comment:

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini