29 May, 2017

902. KASUI DANGDUT GEDIK GOYANG



Mmg sedap gilersss kasui dangdut nii
Jgn pernah nk ubah bahan2nya.
Bila sejuk smlman tak keras. Bila mkn panas2 mcm mkn dodoiiii u....
Dah sampai balik le KL winduunya dgn anak2 . Tp sayang ini kuih 2hari lepas.
Tak merasa lah depa ...

bahan

1  3/4  tpg gandum
1  3/4  tpg ubi kayu
5  cawan air
1  cawan gula pasir
1  cawan gula melaka@merah
1  sudu teh kapur makan
1  helai daun pandan

ps.. terlupa kicap pekat. yg hitam tuu dlm 2sdb. utk hitam.

caranya:
masak air, dan daun pandan dgn gula2 sampai hancur,tapis
campurkan kesemua bahan kacau sebati blend sehingga halus
sapu loyang dgn minyak, masukan bahan ,kukus sehingga 25mt.
gaul dengan kelapa bergaram.

10 May, 2017

901. ROTI KUKUS JY



bila oven takdakkkk periuk letrik nasi jadi sasaran... 
ROTI KUKUS KUSSS utk situkang2 rumah...

bahan

1/2 kg tepung gandum
1/2 paket yis mauripan
1 biji telor
1 sudu water roux /kanji gandum
( 1sudu besar tpg gsndum campur 2 sudu besar air masak sampai pekat. api slowww)
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula

caranya

ayak tepung, masukan kesemua bahan gaul rata, masukan air sedikit2 sehingga membentuk doh yg lembut drp donut. tambah marjerin terus uli, sehingga sebati. tak yah lama2 penat tangan jeee kikiii.. sekejap dlm 15mt ulinya.
perap naik 2x ganda. lps tu uli sekali lagi jap je. bulat2kan dan leperkan utk masuk inti kacang.
bulatkan sampai licin. atur dlm loyang. tunggu naik 10mt. 
kukus 25mt.