Inilah resepi kak Ana...bolih cuba...
Resepi Acar Rebung..
Citarasa..Kak Ana ..
1. 1kg rebung manis- dah siap d rebus ye..toskan
2. Cilikering 2 genggam..d goreng dgn minyk..
3. Bawang merah kecil...
4. Bawang putih..
5. Serbuk ketumbar 2 sb
6. Serbuk jintan putih 1sb..
7. Halia muda/tua..
8. Cuka 2cawan..
9. Gula 1.5 cawan
10. Kurma...15 biji
11. Kismis..agak suka
12. Bijan d sangai..1 sb
Cara2nya:
1.Goreng cili kering sampai garing..blend smpai halus..
2. Tumbuk bwang merah n putih..bwang merah agak2 dlm 8ulas n bwang putih 6 ulas...ikut suka..lg bnyk lg sedap..
3. Bawang merah d belah dua...bwang putih pun blh dua atau sebiji2..
4. Halia muda/tua d hiris halus..
5. Rendam bwang n halia d dlm cuka..2 cwan tadi..
6.Minyak masak 1.5cawan Tumis bawang merah n putih sampai gareng..masukan cili kering yg tlh d blend..masak smpai garing masukan serbuk ketumbar n jintan kacau lg sampai garing...klu cili x masak betul2 garing takut sakit perut n cepat basi..
7. Masukan cuka kacau2..campurkan air 1 gelas..masukan sedikit garam...dan gula...kacau lg...
Masukan rebung klu kering tambah air..slpas 20 min..masukan semua bahan2 yg d sediakan tadi...last skali msukan bijan..ikut rasa..dan klu nak pedas tambahkan cili...sya guna cili blend 3 senduk besar...
Masak dgn api slow...kalu suka bolih bubuh cili api sebiji2.
Itulah resepi kak Ana...bolih cuba...