Bahan kuah macam biasa cuma ikan dimasukan sekoq sekoq dalamnya tanpa diblend.
2 sudu besar Cili mesin
1 biji bawang besar
5 ulas bawang kecil
Sedikit belacan
Blend kesemua bahan sehingga halus
Rebus bersama asam keping sehingga mendidih
Masukan 5,6 ekor ikan kembong
Daun kesum dan bunga kantan dan garam
Masak sehingga ikan empuk.
Laksa beras:
Air mendidih padam api
Masukan tepung beras
dan sedikit tepung gandum
Kacau sehingga berketul
Kalau lembek tambah tepung
Kepalkan.
Tekan dlm acuan laksa.
Rebus sehingga timbul dan toskan
Kedalam air sejuk
Boleh rujuk resepi sebelum ini dalam label laksa ye.
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini