27 April, 2020

1074. IKAN CARU CUTE BAKAR PERCIK TERGOLEK


Bahannya:
3 ekor ikan cencaru belakang
Daun limau purut

Bahan mesin halus:
Cili padi 
Serai
Bawang
Halia
Kelapa parut
Kunyit

Mesin semua bahan sehingga halus gaul garam
Ikan di gaul garam
Lumurkan bahan serata ikan dan sumbat dlm perut ikan.
Bakar dlm periuk nonstick
Dengan sedikit minyak masak
Sehingga masak.
Curahkan bahan lebihan sumbatan ikan tambah sedikit air atau santan pekat
Masak sehingga mendidih dan kering.
Ikan tadi balik balikan biar serata kuahnya.
Padam api. Sedia untuk dihidangkan.




26 April, 2020

1073. KASIDAH SEDAP GILERSSS


Bahan boleh rujuk diresepi  label kasidah jy.

Bahannya:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula
3 sudu besar marjerin / minyak sapi
2 1/2 cawan air

Bawang kecil digoreng sehingga kuning
Minyak mengoreng digunakan utk tabur atas permukaan kasidah nanti

Caranya:

Campur kesemua bahan kacau sebati
Kacau atas api sehingga berkilat
Masukan sedikit minyak goreng bawang tadi. Teruskan mengacau sehingga tidak melekit.
Masukan dalam bekas ratakan
Taburkan bawang goreng dan minyak goreng keatas kasidah. Sejukan dan bole dihidangkan.



25 April, 2020

1072. KETUPAT RENDANG AYAM



Bahan2nya sama macam nak masak rendang ayam.
Masukan sedikit isi ayam yg dipotong halus
Akhir sekali baru masukan ketupat atau nasi impit. 


18 April, 2020

1071. KERABU MANGGA MUDA

Bahannya:

4 biji mangga muda dibuang kulit
Cincing dgn pisau atau parut dgn pemarut
Segenggam ikan bilis digoreng garing
Cili padi dan cili merah dimayang
Bawang besar dipotong nipis
Sekuntum bunga kantan dihiris halus
Garam dan sedikit gula

Caranya:
Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati




16 April, 2020

1070. KANJI KEDAH LAGI DAN LAGI. PUASA 25mei 2019

Projek amal bulan ramadan
Dah setahun baru publish ikut urutan.







15 April, 2020

1069. LABU AIR MASAK LEMAK TUMIS IKAN BILIS


Wowww enak juga labu air dimasak tumis macam ni. Manisss buah labu tu terasa.

Bahannya:
1/2 biji Buah labu air di belah dan potong nipis
Sejemput ikan bilis
Bawang besar dan bawang putih

Caranya:
Tumbuk halus bahan2 tersebut
Tumis dengan minyak yg sedikit
Setelah bahan wangi masukan air dan labu air. Tambah garam. Setelah sedikit empuk baru masukan santan pekat. 
Bila mendidih padamkan api 

09 April, 2020

1068. BUBUR MARBA JY



Satu lagi resepi yg pelik ciptaan ilahjy
Tapi sedap juga kesudahannya. Puasa 24 mei 2019. Lewat up status. Ikut giliran

Bahannya:

pulut lemak kukus dgn santan pekat
Bentukkan ikut selera kita
Sagu di rebus buang kanji dan dibentukan dlm acuan
2 biji pisang kapas
Sebatang jagung dipotong nipis
1/2 keping gula nisen
6 sudu besar gula pasir
1/2 kotak santan
Daun pandan

Caranya macam biasa buat pengat.
Masak gula dengan air
Tapiskan masukan air secukupnya
Masukan jagung
Teruskan dipanaskan sehingga mendidih
Masukan kesemua bahan dan santan
Bila dah masak padam api . Terus masukan pisang yg dipotong nipis
Dah siap.. ..