terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








27 April, 2020

1074. IKAN CARU CUTE BAKAR PERCIK TERGOLEK


Bahannya:
3 ekor ikan cencaru belakang
Daun limau purut

Bahan mesin halus:
Cili padi 
Serai
Bawang
Halia
Kelapa parut
Kunyit

Mesin semua bahan sehingga halus gaul garam
Ikan di gaul garam
Lumurkan bahan serata ikan dan sumbat dlm perut ikan.
Bakar dlm periuk nonstick
Dengan sedikit minyak masak
Sehingga masak.
Curahkan bahan lebihan sumbatan ikan tambah sedikit air atau santan pekat
Masak sehingga mendidih dan kering.
Ikan tadi balik balikan biar serata kuahnya.
Padam api. Sedia untuk dihidangkan.




26 April, 2020

1073. KASIDAH SEDAP GILERSSS


Bahan boleh rujuk diresepi  label kasidah jy.

Bahannya:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula
3 sudu besar marjerin / minyak sapi
2 1/2 cawan air

Bawang kecil digoreng sehingga kuning
Minyak mengoreng digunakan utk tabur atas permukaan kasidah nanti

Caranya:

Campur kesemua bahan kacau sebati
Kacau atas api sehingga berkilat
Masukan sedikit minyak goreng bawang tadi. Teruskan mengacau sehingga tidak melekit.
Masukan dalam bekas ratakan
Taburkan bawang goreng dan minyak goreng keatas kasidah. Sejukan dan bole dihidangkan.



25 April, 2020

1072. KETUPAT RENDANG AYAM



Bahan2nya sama macam nak masak rendang ayam.
Masukan sedikit isi ayam yg dipotong halus
Akhir sekali baru masukan ketupat atau nasi impit. 


18 April, 2020

1071. KERABU MANGGA MUDA

Bahannya:

4 biji mangga muda dibuang kulit
Cincing dgn pisau atau parut dgn pemarut
Segenggam ikan bilis digoreng garing
Cili padi dan cili merah dimayang
Bawang besar dipotong nipis
Sekuntum bunga kantan dihiris halus
Garam dan sedikit gula

Caranya:
Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati




15 April, 2020

1069. LABU AIR MASAK LEMAK TUMIS IKAN BILIS


Wowww enak juga labu air dimasak tumis macam ni. Manisss buah labu tu terasa.

Bahannya:
1/2 biji Buah labu air di belah dan potong nipis
Sejemput ikan bilis
Bawang besar dan bawang putih

Caranya:
Tumbuk halus bahan2 tersebut
Tumis dengan minyak yg sedikit
Setelah bahan wangi masukan air dan labu air. Tambah garam. Setelah sedikit empuk baru masukan santan pekat. 
Bila mendidih padamkan api 

09 April, 2020

1068. BUBUR MARBA JY



Satu lagi resepi yg pelik ciptaan ilahjy
Tapi sedap juga kesudahannya. Puasa 24 mei 2019. Lewat up status. Ikut giliran

Bahannya:

pulut lemak kukus dgn santan pekat
Bentukkan ikut selera kita
Sagu di rebus buang kanji dan dibentukan dlm acuan
2 biji pisang kapas
Sebatang jagung dipotong nipis
1/2 keping gula nisen
6 sudu besar gula pasir
1/2 kotak santan
Daun pandan

Caranya macam biasa buat pengat.
Masak gula dengan air
Tapiskan masukan air secukupnya
Masukan jagung
Teruskan dipanaskan sehingga mendidih
Masukan kesemua bahan dan santan
Bila dah masak padam api . Terus masukan pisang yg dipotong nipis
Dah siap.. ..