http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
31 May, 2020
26 May, 2020
1084. KARI AYAM TURKI
Ayam turki lebih enak drp ayam biasa
Rasa liat2 dan kasar sedikit daging nya
Seakan rasa itik
Masak seperti kari ayam biasa
25 May, 2020
21 May, 2020
1082. NASI BEREMPAH JY
Bahannya:
5 ulas Bawang kecik mayang
5 ulas Bawang putih mayang
2 inci Halia mayang
2 kuntum Bunga lawang
1 btg Kayu manis
1 sudu kecil Jintan manis
Panaskan marjerin dgn minyak masak
Tumis sehingga wangi
Masukan air sedikit dlm suku cawan
Masukan rempah2
2sudu besar rempah sup
2sb rempah soto
2sb rempah kurma
Kacau sampai pecah minyak
Masukan beras basmathi 3 pot. Kacau sebati.
Baru masukan air secukupnya. Masukan 1 kiub ayam. Taburkan kismis dan gajus.
Terus masak sehingga nasi betul masak. Baru digembur.
20 May, 2020
1081. AYAM TURKI MASAK LEMAK CILI PADI
Bahannya:
Ayam turki dipotong sedang
Daun kunyit
Serai
3 ulas Bawang kecil
3 ulas bwng putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Cili padi secukup pedas
Kisar bahan itu dengan air secukup mengempukan ayam
Tuang dlm kuali, masukan serai dua batang yang diketuk dan daun kunyit masukan ayam turki dan garam. Tutup periuk sehingga masak.
Akhir masukan pati santan setelah mendidih padam api.
19 May, 2020
1080. SAMBAL HITAM VERSI BAWANG SELAMBAK JY
Kali ini ilahjy malas nak rebus belimbing buluh bagai buang masa je heher.. keputusanya pun amat sedap.
bahannya:
Buah belimbing tidak direbus
Terus dimasak bersama bahan lain spt biasa. Cili padi biar pedas. Bawang besar. Ikan bilis pun banyak.
Akhir sekali baru tambah bawang mayang banyak2
18 May, 2020
1079. CUCUR UDANG KUAH KACANG TAK DIMASAK
Bahan kuah kacang tanpa masak:
Sejumlah kacang ikut keperluan kita
Digoreng dgn minyak banyak sehingga garing. Mesin sehingga halus menggunakan air suam
Cili kering di basuh dan buang biji
Goreng sehingga garing dimesin menggunakan air suam
Air asam jawa secukup rasa
Gula dan sedikit garam
Gaul kesemua bahan secukup pekat yang kita suka. Rasa masam masin manisnya.
Siap digunakan.
Bahan cucur udang:
Tepung gandum diayak dengan soda
Potong cili merah nipis
Daun kucai dipotong pendek
Beberapa ekor udang utk hiasan atas cucur
Blend bawang putih dan ikan bilis
Campur kan kesemua
Bancuh cair sedikit drp jejemput.
Garam secukup rasa
Panaskan minyak dan senduk
Tuangkan adunan atas senduk
Taburkan udang dan goreng sehingga masak.
13 May, 2020
1078. NAN VERSI JY
Bahannya anggaran jy:
2 cawanTepung gandum
1/2 paket Yis mauripan
2 sudu besar Gula
Air suam secukup uli selembut doh biasa
Gaul kesemua bahan
Uli sebentar
Perap. Canai nipis.
Bakar atas non stick pan.
Terbalik2 kan sehingga kembong.
Makan dengan kari ikan sardin.
Sedapppp
08 May, 2020
1077. REBUNG GORENG IKAN BILIS TELOR
Paling senang tumis bawang masukan rebung sedikit air cili dan telur terus digoreng sehingga sebati.
06 May, 2020
03 May, 2020
1075. SUP TEPUNG GANDUM
Nii je mampu masak.ekonomi meleset hehe
Sup tepung gandum fuhhh mmg sedap 3x tambah u... rasa tepung bersatu dgn sup
Cara membuat adunan tepung tarik:
Tepung gandum di bancuh dgn air garam
Uli sehingga tidak melekat ditangan.
Peram sebentar dlm 30mt.
Kuantitinya ikut kekuatan bilangan kita nk makan.ilahjy buat dln secawan tepung je tadi
Makan 3 beranak. Bancuhannya lembut sikit drp karipap. Kalu keras susah nak tarik masak nak masak.
Kuahnya:
Tumis bawang merah dan bawang putih
Sehingga wangi. Masukan Beberapa kepingan ayam dipotong kecil.
Goreng sehingga ayam sedikit kekuningan.
Masukan 3 mug air. Masukan karot, sayuran yg kita suka, cili potong, cili padi, sos tiram, garam dan lada sulah.
Perlahankan api, renihkan kuah...
mulalah membuat tepung tarik.
Cubit sebesar ibu jari tepung tadi.
Guna dua jari, tarik regangkan menjadi nipis.
Terus masukan kedalam kuah. Ia mnjadi 3x ganda besar cubitan awal tadi. Drp sebesar ibu jari menjadi 2,3x lebarnya..biar nipis baru sedap. Kalau tebal nnti terasa tepung pula... kuah tak serap..
Didihkan sehingga tepung masak.
01 May, 2020
1074. STEW AYAM PURI TOMATO
Bahannya:
Separuh ekor ayam dipotong sedang
Cili hijau potong dua
Daun ketumbar jawa
Tomato belah empat
Bawang besar baji
Bawang merah mayang
Bawang putih mayang
Halia mayang
4 sudu besar tomato puri
4 sudu besar cili mesin
2 biji kentang dipotong baji
Caranya:
Panaskan sedikit minyak
Tumiskan bawang halia dan ayam dan kentang
Masak sehingga separuh masak
Masukan cili mesin tomato puri
Setelah pecah minyak masukan air sehingga tenggelam ayam
Masak sehingga air kering separuh
Masukan garam dan gula daun ketumbar tomato dan cili potong dan juga bawang baji. Gaul sebati padam api.
Boleh mkn dgn nasi atau roti