11 January, 2009

36. APAM SERI AYU


Apam Puteri ayu

Bahan:

2 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan gula pasir
1 camca the ovellete
4 biji telur ayam
2 cawan santan dari 1 biji kelapa
1 sudu baking powder
Pati daun pandan

Bahan kepalanya:

½ biji kelapa parut putih
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam

Caranya:

1. putar telur dan gula hingga kembang dan gebu bersama ovelete.
2. masukan santan, tepung dan pewarna, kacau sebati biarkan sementara.
3. gaulkan semua bahan2 kelapa. Dan isikan ke dalam acuan yg bergriskan minyak tekan kan sikit supaya kuat melekat.
4. kukus selama 25 minit dgn api yg kuat, air mendidih.

2 comments:

  1. jazakillah atas resepi.. emm cuma tumpag ty, pukul telur putih sahaja dulu ke utk bg betul2 kembang?

    ReplyDelete
  2. telur tu pukul sampai kembang dan gebu menjadi ringan.. kalu tak..nanti adunan tak naik...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini