Bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan gula pasir
1 camca the ovellete
4 biji telur ayam
2 cawan santan dari 1 biji kelapa
1 sudu baking powder
Pati daun pandan
Bahan kepalanya:
½ biji kelapa parut putih
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
Caranya:
1. putar telur dan gula hingga kembang dan gebu bersama ovelete.
2. masukan santan, tepung dan pewarna, kacau sebati biarkan sementara.
3. gaulkan semua bahan2 kelapa. Dan isikan ke dalam acuan yg bergriskan minyak tekan kan sikit supaya kuat melekat.
4. kukus selama 25 minit dgn api yg kuat, air mendidih.
jazakillah atas resepi.. emm cuma tumpag ty, pukul telur putih sahaja dulu ke utk bg betul2 kembang?
ReplyDeletetelur tu pukul sampai kembang dan gebu menjadi ringan.. kalu tak..nanti adunan tak naik...
ReplyDelete