11 January, 2009

37. SUP TULANG MERAH SINGAPURA..KOLEKSI dr topeng merah


SUP TULANG MERAH = SINGAPURA....AKU PUN BELUM MENCUBA LAGI... TAK TAHU MCMANA RUPANYA SUP NI..AGAK2 LEBIH KURANG GAMBAR AKU PINJAM NI KOT....HUHUHU

bahan:

1 Kg tulang @apa-apa jenis tulang yang kita suka,
7 Sudu pes tomato,
1 Sudu gula pasir,
Garam secukup rasa,
3 Labu bawang besar,={{dikisar
8 Ulas bawang putih,={{dikisar
2 Inci halia,={{dikisar7 Tangkai cili kering,={{dikisar
5 Batang selari,={{dihiris
3 Batang lobak merah,={{dihiris
2 Inci kulit kayu manis,
5 Biji buah pelaga,
4 Kuntum bunga cengkih,
1 Ikat sup bunjut,
Air secukupnya,={{untuk merebus tulang
4 Sudu minyak masak,={[untuk menumis
Bawang goreng, Daun bawang, Daun sup,

Cara

1*Tulang hendaklah dibersihkan dan direbus,sehingge empuk,bersama sup bunjut
.2-*Masukkan batang seleri,lobak merah biarkan seketikamendidih,
3-*Panaskan minyak didalam periuk yang lain,tumiskn kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkihdan bahan-bahan yang dikisar,sehingga wangi,
4-*masukkan pes tomato,tulang yang direbus kacau sebati,
5-*Kemudian masukkan air rebusan,kacau danbiarkan mendidih,
6-*Masukkan perasa,garam, gula secukup rasa,
7-*Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama bawang goreng,daun sup dan daun bawang,

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini