aku masak pada 4 march 09
bahan:
1 cawan tepung beras
2 1/2 cawan santan campur garam
gula pasir ikut manis
gula merah utk mewarnakanya
1 btg jagung
1 biji pisang dadukan
1 biji keledek dadukan rebus 1/2 masak
1/2 cawan kacang hijau rebus
dan lain2 bahan yg anda suka
cara:
1. campurkan tepung gula santan kacau sebati
2. panaskan dengan api yg perlahan
3. setelah mendidih masukan kesemua bahan2 tadi
4. kacau sehingga pekat dan rasa manisnya kalu keras tambah sikit lagi santan.
5. angkat dan tuang dalam loyang , sejukkan dan potong.
http://dapuraulad.blogspot.com/2012/11/asyura-kedah.html
TELAH MENCUBA RESEPI INI..terima kasih nor.. org kelantan mencuba resepi org kedah.. cayalah..izinkan kak ilah masukkan link kat sini ya..
Salam kenal kak ilah, saya tumpang baca sini nampak pulak asyura kedah kegemaranku...nak try resepi kak ilah ni, tq kongsi ye!
ReplyDeleteSalam owner, dulu tok dok buat buboq nie tp lani dia dh tua sgt dh x larat, anak2 dia yg lain pun mcm x tau buat... minta nk amik resepi ni sbb mcm sama mcm Tok buat dulu. Tq yer...
ReplyDeleteAssalamualaikum. Terima kasih kerana kongsi resipi ini. Nak try buat la. Dah lama x mkn.
ReplyDelete