18 January, 2009

59. BUBUR KANJI KEDAH...resepi tinggalan datuk ku..chef masjid...

aku masak pada 23 ogos 09 utk berbuka posa ramadan

5. setelah mendidih rasa garamnya...
4. masukkan santan..
3. masukkan ke dalam bahan tumisan tadi
2. masak beras sehingga kembang
1. bahan2 telah ditumis..
BUBUR KANJI KEDAH…seakan bubur lambuk

Bahan:

2 pot beras

3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
2 batang serai diketuk
1 sudu teh halba
1 sudu the lada hitam
½ cawan daging dipotong halus
½ cawan udang hidup
Santan secukupnya dari 1 biji kelapa

Cara:

1. panaskan minyak tumiskan bawang2 bersama halba dan lada Hitam sehingga wangi.
2. masukan daging dan udang serai kacau sebentar.
3. masukkan santan cair secukupnya dan beras dan garam. Masak Sehingga Beras pecah2 masukan pati santan, masak lagi sehingga mendidih.

cara yg senang seperti gambar2 diatas. masak dulu beras sehingga kembang baru dicampur ke dalam kuah tadi... itu cara ilahjy..nak cepat masak lah katakan..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini