15 January, 2009

52. PIE TEE...jadikan sumber pendptan

gambar di atas ilahjy masak 5 jan 2011, setelah 6 tahun berlalu.. baru di masak semula.. 6 TAHUN LEPAS BERADA DI PD...BLOG MASAK BELUM PANDAI BUAT LAGI..

resepi dibawah pula dimasukan tahun pada 15 jan 2009
terlupakan acuan nie tertidur dlm periuk besar yg tak digunakan...(akibat pindah randah)

KUIH PIE TEE ILAHJY

Bahan:

4 sudu besar tepung gandum
¾ cawan tepung beras
¾ cawan air
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit air kapur
Gula dan bahan perasa

Cara:
1. ayak tepung-tepung dan garam
2. masukkan lada sulah, bahan perasa dan air kapur
3.campurkan telur dan air gaul sebati
4. pukul bahan tadi sehingga kembang dan berbuih
5. peramkan selama 20minit
6. rendankan acuan calung pi tee dlm minyak panas.
7. celupkan dalam bahan tadi dan masukkan dlm minyak goring sehingga garing


INTINYA:

1. tumiskan bawang masukkan isi ketam udang dsbnya
2. masukkan Timun, sengkuang, karot dan taugeh di mayang memanjang tauhu goring di dadukan
3. masukkan bancuhan tepung jagung kacau sehingga masak
4. Masukan ke dalam sarang pie tee tadi dan makan bersama sos cili.

NOTA: PIE TEE BOLEH DISIMPAN DLM BEKAS KEDAP UDARA SELAMA SEBULAN..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini