resepi dibawah pula dimasukan tahun pada 15 jan 2009
terlupakan acuan nie tertidur dlm periuk besar yg tak digunakan...(akibat pindah randah)
KUIH PIE TEE ILAHJY
Bahan:
4 sudu besar tepung gandum
¾ cawan tepung beras
¾ cawan air
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit air kapur
Gula dan bahan perasa
Cara:
1. ayak tepung-tepung dan garam
2. masukkan lada sulah, bahan perasa dan air kapur
3.campurkan telur dan air gaul sebati
4. pukul bahan tadi sehingga kembang dan berbuih
5. peramkan selama 20minit
6. rendankan acuan calung pi tee dlm minyak panas.
7. celupkan dalam bahan tadi dan masukkan dlm minyak goring sehingga garing
INTINYA:
1. tumiskan bawang masukkan isi ketam udang dsbnya
2. masukkan Timun, sengkuang, karot dan taugeh di mayang memanjang tauhu goring di dadukan
3. masukkan bancuhan tepung jagung kacau sehingga masak
4. Masukan ke dalam sarang pie tee tadi dan makan bersama sos cili.
NOTA: PIE TEE BOLEH DISIMPAN DLM BEKAS KEDAP UDARA SELAMA SEBULAN..
Bahan:
4 sudu besar tepung gandum
¾ cawan tepung beras
¾ cawan air
1 biji telur
Secubit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit air kapur
Gula dan bahan perasa
Cara:
1. ayak tepung-tepung dan garam
2. masukkan lada sulah, bahan perasa dan air kapur
3.campurkan telur dan air gaul sebati
4. pukul bahan tadi sehingga kembang dan berbuih
5. peramkan selama 20minit
6. rendankan acuan calung pi tee dlm minyak panas.
7. celupkan dalam bahan tadi dan masukkan dlm minyak goring sehingga garing
INTINYA:
1. tumiskan bawang masukkan isi ketam udang dsbnya
2. masukkan Timun, sengkuang, karot dan taugeh di mayang memanjang tauhu goring di dadukan
3. masukkan bancuhan tepung jagung kacau sehingga masak
4. Masukan ke dalam sarang pie tee tadi dan makan bersama sos cili.
NOTA: PIE TEE BOLEH DISIMPAN DLM BEKAS KEDAP UDARA SELAMA SEBULAN..
No comments:
Post a Comment