26 February, 2010

165. SANDWICH BURGER AYAM

aku masak utk bekpess sebelum ke masjid putrajaya.. apa nama resepi nak bagi ni hehehe..

bahan:

2 keping ayam burger potong dadu
1 biji tomato di potong dadu
bawang besar di potong dadu
2 biji cili hijau dan merah di potong dadu
sedikit sos cili

caranya:

goreng ayam burger sehingga garing, masukkan kesemua bahan2 tadi dan masukan sedikit sos cili dan serbuk daun aregano dan daun bay goreng sehingga bahan masak.. dan sedia utk dimakan dgn roti utk sarapan.. tak sangka anak2 kusss sgt suka makanan ciptaan baru ku ni.. dah jemu goreng burger.. tu laa pasal...dapat idea ni..

SALAM MAULIDULRASUL.. kami sekeluarga ke masjid putrajaya tahun ni.. bersama kebwh duli tuanku sultan kedah..negeri kusss..

kenderaan kebwh duli tuanku sultan kedah
persembahan nasyid
penyampaian anugerah tokoh maulidulrasul..
aku bersama anak2 duduk disudut ni..belakang cameramen tv rtm
anak bongsu kusss kusyuk dengar ceramah..marah dia aku tak mau masuk masjid..rupanya masih kosong didlmnya... hubby kuss berbaju hijau tua nun didepan tuu sebelah tv.. jgn sampai terlelap dah laa..hehehe...
laluan utama menuju ke majlis hari ni...
para peserta bersantai diruang depan..depa keletihan berarak agaknya....
semasa aku baru sampai.. ramai juga yg dah balik sebelum acara berakhir... mungkin ada urusan memasing..
...........................................................................
setiap tahun aku tak pernah lepaskan peluang utk bersama menyambut maulidulrasul semenjak tinggal di KL ni.. tak sah kalu tak p.. kali ni kat masjid putrajaya pula... dah beberapa kali pergi solat di masjid ni..tapi kali ni bersama kebawah duli tuanku sultan ABDUL HALIM sultan negeri kusss... sempat jua aku rakamkan detik2 itu..ingatkan dah terlewat sampai..rupanya majlis baru bermula..alhamdullillah..

20 February, 2010

apa nama siput ni yaaa?? lupeee...SEPAHAT namanya

cari mentarang dapat benda ni... tah bila nak jumpa mentarang tuuu..ada sesapa nak tolong ker??
hari ni 1 march lin dr alor gajah beritahu namanya SEPAHAT.. maceh lin....teman bloger dan respeks group...
masak yg termudah jer..goreng kunyit jer.. memula mesti belah dulu siput tu utk keluarkan kandungan pasirnya..seperti udang punya kotoran.. pastu goreng laa..kalu rebus pun ok juga..sekilo rm7.. hanya ini jer yg ada pagi tuuu di pasar tani melawati.. terlewat sikit jer dah kehabisan... isinya agak liat..bentuknya hehehe..agak kurang ....cantikkk.. sebab bukan org namanya pun siput..kan kannn..

18 February, 2010

164. CARA MEMBUAT KOTAK KUIH TAKO




selepas bercuti selama 5 hari di melaka...kg mentua kusss
hari ni aku nak ajar kalian membuat kotak sarang kuih tako/pelita pun boleh..
semalam adik ipar kuss kat melaka, bagi daun pandan gergasi saiznya.. sebesar lebih kurang 4 jari kita.. kat kampung daun pandan ni tak laku.. kalau KL ni sebesar lubang idung pun org berebut beli hehehe... kebetulan pulak malam ni blok kami ada kenduri tahlil disurau, jadi aku buatkan kuih pelita tapi guna sarang kuih tako utk pot luck kami.. mak aiii besauuu betol kotak tuuu.. kalian tengok laaa 5,6 sudu mau ada nii...

1. lipatkan daun pandan sebanyak 5 lipatan
2. guntingkan setiap lipatan, sampai ke tulang tengah daun
3. cantumkan setiap guntingan itu selang seli seperti anyam tikar
4. selitkan yg ke 5 akhir ke dalam bahagian 4 supaya kemas dan kelipkan
5. alaskan bahagian bawah jika ia berlubang

sedia utk digunakan.. kalu tak faham tengok lah betol2 gambar tuuu tenungk2kan jangan sampai juling dah laaaa hehehehee...

resepinya ilahjy guna tepung pelita adik2 akak2 semua yer cuba cari kat N3 kuih tepung pelita ya.. klik/ taip kat bahagian atas bertanda B (lambang blogger) atau....disini http://ilahmasakanku.blogspot.com/2009/01/tepung-pelita-ku-jy.html

12 February, 2010

163. LAKSA SARAWAK

aku masak 4 lunch jumaat 12 feb 2010.... wowww!!! podehhh juo laa.. sbb dah lama aku pantang podeh...tapi anak2 memang suka.. baunya yg harum macam rempah tuuu muah muah muah..
bezakan rempah asal warna hitam bila dah dimasak jadi kemerahan..

caranya:( bahan2 nya tolong kutip di N3 DI BAWAHNYE)..malas nak taipan...

rebus ayam dan udang setelah masak toskan.
masukan perencah laksa ke dalam air rebusan bersama
2 batang serai diketuk dan perasa.. kuah ini agak pedas.. tambah sikit gula yaa..
kalau suka pedas jgn laa ...jangan lupa pati santan tauuuu..aku guna yg paket jer..takut nak mkn kelapa..kolestrol...maaaaa..masak sampai mendidih maaa...

... aiyaa CNY sudah dekat aku punya bahasa mau jadi cina maaaa... aiyaaa gua lupa maa mee hoon kasi celur laaa itu bahan utama maa... olang sarawak tak pernah makan dgn lain punya mee... mee hoon jua maaa...

hiasannya:
macam selalu laa... taugeh, isi ayam. udang, cili merah, limau, daun bawang,sup dan ketumbar
cuma ditambah telur dadar digulunbg dan dipotong nipis2...

10 February, 2010

LAKSA SARAWAK????

jeng jeng aku baru dapat pos laju dari sarawak...dari kedai ummie blogspot... aku oder jer esoknya dia terus pos...tup tup dah sampai pagi ni jam 11.30 pagi... apa yg aku oder?? pes laksa sarawak laa apa lagi lama dah gidam nak makan... kalu kalian nak oder boleh g kat blog list aku di kanan tu ada tulis kedai ummie... tunggguuuuu nanti aku masak... aku pokan kat kalian utk jamu mata ya.... sabauuuuu....




01 February, 2010

162. NASI AYAM JY

khas utk jihah dia nak balik ke U dah ptg ni...1jan 2010 kami cuti wilayah

kau org tau kaa aku men belasah jer resepi ni..ikut aku punya hangin laaa..ahaksss
nak tau ker resepi aku??? senang jer...

bahan nasi dulu:

tumis halia, bawang merah, bwg putih, jintan manis. bersama k.k. manis dan bunga lawang, daun limau purut...(perasa baru aku ni) sehingga wangi. guna minyak mazola sbb jaga pemakanan...
pastu masukan sedikit susu cair dan air dan warna kuning secukupnya dan daun pandan dan beras, masak laaa apa lagi...taruh la garam baru sedap..

bahan ayam:

ayam direbus dgn garam,halia diketuk dan bawang putih diketuk sehingga ayam timbul
toskan ayam.
mesin serai, bawang putih, halia sehingga halus dan gaulkan kedalam ayam bersama madu dan kicap.. perap jap jer.. pas tu goreng dlm minyak yg panas dan angkat laaa cepat2 nanti hangit lak.. sbb madu tu akan cepat hitamkan ayam... dah siap.... senang jer kan.... resepi aku sendiri tak de nye ikut org punya...

sos kicap:
sisa kicap perapan ayam tadi ditumis dgn sedikit minyak masukan daun rempah dan cili padi ditumbuk halus, tambahkan sup ayam tadi dan kicap pekat utk hitamkan kuah..tak yah buat sos cili dia sbb kicap ni dah pedas jimat laaa masa...... 2in1 2 la ni...

161. SIAKAP KUKUS

aku masak pd 31 jan 2010 utk jihah juga ni...
bahan:

ikan disapu garam, lada hitam atau sulah
tumiskan halia bawang putih yg dimayang sehingga perang wangi
tuangkan ke atas ikan dan dikukus.
potong cili padi cili merah dan daun2 bawang dan sup taburkan atas ikan

senang jer kan..aku kan suka yg senang2.. malas nak pikir yg membebankan otak..

160. SIPUT SEDUT MASAK LEMAK GAN LABU


aku masak pada 31 jan 2010 aikkk apasal gmbr ni senget mcm tuan dia ni???

kalu balik dari bercuti mesti najihah minta aku masak siput ni.. 4,5 hari sebelum balik dia dah siap tempah ahaakkss...
aku minta dia potong ekor siput tu.. hampeeehhh tak pandai lagikkk hehehe.. last2 aku yg kena.. jihah cuma sediakan bahan2nya...

masak ni macam biasa laaa cuma tambah labu kuning jer... ketuk serai beri daun kunyit dan santan serbuk je aku guna... lebih masa sbb tu nampak pecah minyak...hehehe... jgn naik minyak dah lee..