31 March, 2010

183. talam jagung gula merah

soweee laaa lapisan dia tak sekata sebab anak dara yg tolong kacau adunan atas api, mama pula dok membancuh adunan gula merah. akibat terlalu pekat maka tak sekata lapisan kuning tuu.. nasib baik yg gula merah tu mama yg kacau... tak peee dek ann pestime buat talam tolong mama
krim jagung ni adalah lebihan buat apam balik.. jam 4.30 dapat idea nak buat talam ni.. gula merah lebihan makan dgn tahu fa masih ada secawan aku teruskan pojek ni.. jam 7 dah boleh potong sbb guna fan sejukkan. sempatla dek ann berbukaaa..harap2 sesuai lah nama yg aku berikan ini... resepinya juga aku men cedok2 jer... nasib bek jadikkk... masak ptg 31 mac 2010 dek ann berbuka posa nazar lagi..

bahan bawah:

1 cawan krim jagung
1 3/4cawan tepung beras
2 sudu tepung ubi
6 sudu besar gula
3 1/2 cawan santan
sedikit garam

kacau kesemua atas api kukus sehingga masak lapiskan adunan gula merah kukus lagi dan ulangi sehingga habis.

bahan bawah:

1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar gula pasir/ ikut manis kalian..
3 cawan santan
1 cawan air gula merah..sukatan aku tak pasti sebab lebihan tahu fa punya/ikut manis laa.. sukatan yg aku masak ni kesemunya manis2 buah sajeee..

caranya:
kacau sebati kesemua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat dan tuangkan atas lapisan jagung tadi kukus sehingga masak..Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini