http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
03 April, 2010
184. puding roti jy kukus n bakar
hari ni teringin nak makan puding roti.. tapi nak tambah rasa dalam tu.. selalu yg biasa2 jer.. ni nak buat kelainan sikit... jom tengok apa yang aku tambah dlm resepi kali ni.. dan rasa dan harumnya wowww anak bongsu dah tak tahan dah asyik tungggggu masa nak angkat.. perasan sendiri ni...
wah kalau ada sos kastard tentu best nii.. tapi sayang agak manis dari selera kusss... lagipun kastard habisss stokkk tak buat laaaa sosnya...
yang agak pelik sikit ni aku guna dua cara sekali gus... kukus dan bakar... jommmmm tgok caranya...
bahan:
1/2 paket roti putih tanpa kerak aku beli kat giant setiawangsa..
1 tin susu cair
2 biji telur ayam
9 sudu besar gula pasir
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air
ini bahan yg biasa kita guna dlm puding roti, bahan yang aku tambah ialah:
1 biji oren parut kulitnya dan amek jusnya
1/4 cawan kismis gajah..hehehe besar gedabak aku beli kat hanifah masjid india minggu lepas
3 sudu besar kacang tanah yg digoreng dan mesin halus.. aku beli dah siap proses kat hero supermarket ampang..amboii siap nama tempat lak tuuu..saja jer nak panjangkan bahasa bg kalian baca..
2 sudu besar kepingan badam yg aku bakar seketika bg ranggup
2 sudu besar tepung jagung
caranya:
1.roti tadi guntingkan dlm bentuk kepingan yg agak cantik dan muat2 loyang aturkan molek2.
taburkan kismis dan badam diantara kepingan roti supaya sekata.
2. dalam bekas lain campurkan kesemua bahan kecuali kismis dan badam... pukul sebentar bagi sebati. curahkan keatas roti dan tekan sedikit guna sudu supaya susu serap.
3. kukus sehingga masak keluarkan dan masukan ke dalam oven 170 drjh selama 20 minit supaya ia kering tidak laa nampak macam kukus.. tapi harumnyaaa meusuk idungmuuu... parutan kulit limau itu penyebabnya... rasanyapula meriah laaaa macam party...heheheee.. kalu makan dgn sos pulakkkk makkkk tak cukup seloyang ni... ahaksssss.. perasannnn...lebih....
apapun ilmu kita kongsi bersama ...tak dpt rasa membaca tulisan dah cukup terasa..betoiii dakkk...
3 comments:
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini
salam..syok tenguk masakan kamu..
ReplyDeleteakak pun baru dapat pinggan mangkuk vantage..beli cara kutu..kat pernama..kalau beli tunai teruklah.
kat pernama akak beli?? sapa yg uruskan ?? untung akak..
ReplyDeletesalam kak ilah..thanks for visiting blog sy..ouh byk koleksi resipi msakan kt blog ni menarik..hehe..
ReplyDeletepstt akk nk pinjam aQeel ke..hehe..mcm ank patung yek bole pinjam2:p