04 May, 2010

191. talam laman sari.. hari ni aku kena saman pandu laju di gambang pahang...

setelah masak ptg 3 mei kuih ni aku potong utk dirasa tapi kurang elok sbb melekit sikit, krn masih panas... setelah di biarkan semalaman barulah begini hasilnya....amat cantik sekali....
masak pada 3hb mei 2010 utk sarapan 4 mei ..

selain nasi lemak sarapan pagi tadi aku juga buat talam laman sari kak wan... terima kasih kak wan..ilah kopi dan pasta yer...
kebetulan pula hari ni aku n hubby pergi ke gambang pahang amek si sulung najihah yg bercuti sem tahun ke 2. dan yang paling penting hari ni juga birthday anak kuss si bungsu nur liyana yg ke 12 tahun.

bertolak ke gambang jam 7 pagi sampai di UMP jam 9 pagi. 140km/j cik abg bawa. selepas meloding barang jiha, dari UMP kami bertolak balik semula ke KL jam 9.45 pg. .. aku yg pandu keta saga. jam 10.25 pg aku telah ditahan polis trafikkkkkk kena saman memandu 126km/j...(nasib baik tak 140)alahaiiii dah 22 thn bawa keta ni lah pertama kali aku kena saman... aku sambut polis tu dgn tawa riang... budak tu sempat pesan lepas ni kat bentong hati2 ya puan... jgn kena saman ekor2 lagi... aku ketawa jer laa dan ucap t.k kat dia...
selepas tu huby yg amek alih pandu 100km/j jer... hahahahahaaaa.... sampai di KL jam 12 pm terus g bayar saman kat wangsa maju.. nasib tak baik elektrikkat situ terputus pula maka kena delay la bayar saman ni... sambung lagi tugas ke JPN utk buat IC ana... dan tukar ic jiha yg dah 21 thn tu..
ptg nanti setelah kesemua anak2 balik dari kelas memasing kami akan pergi makan dan sambut birthday ana... jommmmm layanzzzzz.....

penat sungguh hari nieee namun hati riang sebab dapat pinggat dari polis trafikkk pertama kali dlm hidup kusssss...

atas permintaan yatie US ..mohon ijin k.wan ilah taipan resepi ini yer...

bahan lapisan bawah:

220gm tepung kacang hijau
200gm gula pasir
115gm gula merah
475ml air
400ml santan pekat
1 sudu teh esen rose/esen kuss tak dee maka tak masuk laa
1 sudu teh garam

cara:

gaul kesemua bahan dan mesin kan, kacau atas api sehingga pekat sedikit, kukus 1/2jam. sapu minyak kat acuan mcm biasa lah yatie yer...

bahan atas pula:

3 biji telur dipukul sedikit
300ml air
200ml santan pekat
200 gm gula pasir/akak buangkan 3 sudu besar sbb akak x berapa suka manis... maaf yer k.wan
80 gm tepung gandum
20 gm tepung kastard/akak guna tpg jagung sbb kastar warna kuning. sbb akak nak beri warna hijaooo...selalu sgt akak buat talam kuning nak ubah warna dlm blog ni...hehehe.. lagi sekali maaff k.wan ade jer ilah ubah resepi akak.
1 sudu besar air mawar/akak tak beri sbb tak deee stok masuk esen vanilla jer...
1/2 sudu teh garam

cara:

gaulkan kesemua bahan dan tapiskan, tuangkan ke atas bahagian bawah tadi kukus sehingga 45 minit.. selamat mencuba yatie ku cayang....

tapi kuih ni kena tunggu semalaman la yatiee kalu tak nanti tak cantik masa potong... kuih talam yg kita selalu buat akak sejuk kat kipas jer dah boleh ptg..tapi kuih ni sbb kacang hijaooo kottt pantang dia lawan arussss... hihiiii..

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini