01 July, 2010

216. kek lapis marie- tuk 2 thn usia blog kuss/berbuka..

resepi ada ku lampirkan pagi 2 july 2010... smlm tak sempat t.k CMG...
sedihnya..kek tercomot pernah aku buat huukkhuukk

dah la masa melapis tak menjadikk....lapisan dah la tebal, pula tuu ijaooo tu bercampur oren sbb belom betol2 masak dah lapiskan yg ke3.. ni pula masa mendeko comotnye.. kang ada org ajak aku g kelas.. ahakkksss.. mmg tak pernah belajauuu ...

kalau ikutkan tajuk buku tu selamat berbuka..dah malam baru teringat, patutnya tulis ulang thn "resepi sumbangan jy" ke2!! baby lagi...baru dpt kaki...hehe sbb tu comot tuu hehehe..

malunye nak buat N3 nie..resepi nye ilah jy amek dr CMG..wlaupun comot rupe tapi rasee mmg sedap.. buat separuh adunan jer nie. sebab tu kecik jer kek ni guna loyang segi 4 tepat ... maka jadi buku laaa.. buku yg tak berapa nampak buku... mungkin kerana badan dan kepala kuss yg tak berapa sihat sejak 3 minggu nie..

P.s 2 july 11.00am,,,,baru balik dari apmnt dgn doktor HKL... kadar tiriod masih ditahap tinggi gaban patut la badan tak berapa sihat..

aku cuba taipan resepi kek ni dari CMG..sebab rasa yg sedap.. yg ilah buat comot jgn itut..hihi..

bahan: separuh adunan yer

25o gm marjerin
5 biji telur ayam
75 gm gula halus/kastor
50 gm biskut meria dimesin halus
25 serbuk santan..ilah jy guna serbuk susu
50 gm susu pekat manis
90 gm tpg gandum

caranya:

1.putar gula dan marjerin hingga kembang, masukkan telur 1 per 1, putar hingga gebu
2.masukkan tpg gandum dan kesemua bahan yg ada kacau kelajuan sederhana.
3.bahagi a 2 warna..ilah jy itutt CMG punya kala..hijaooo dan orenn kebtulan ada ising berbaki warna yg sama..beresss kerja menjadi..((((tapi comot))))
4. sudukan sehingga rata pada dasar tin bakar 180 darjah selama 5 mt. lapisan ke dua baru letak biskut merie..((cmg guna oreoo)) akak tak dak stok hehe marie ada laa...baki buat kek batik 3 hari lepas..
buat sehingga habis.

kalau guna acuan besar lapisan biskut akan kelihatan bila kita potong, tapi ilah jy guna separuh adunan dan acuan cinonet maka bila kita belah kek lapisan biskut tak kelihatan sgt.. satu masa kena try lagi sekali..biar menjadikkk lapisan tu... rasa kek dah cukup sedap..

teringin nak buat kek batik jawa guna biskut meri juga..tapi stail kukus guna gula hitam sarawak..nanti kalu rajin ilah jy nak buat..ahaksss...

2 comments:

  1. Salam Kak Ilah jy,
    Selamat Ulangtahun berblog yg ke 2 thn kak...moga terus memberi sumbangan masak2 di dunia blog ni...rajinnya akak buat kek..klau dpt rasa mmng best...
    Tak tahu kenapa dah 3 hari nak komen kat cbox tu tak boleh2...

    ReplyDelete
  2. maceh atie..
    doakan kesihatan akak berpanjangan..sihat. itu yg penting.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini