22 July, 2010

228. ising keras...

semalam ising steam hari ni ilah jy cuba masukkan ising yg keras setelah dideco beberapa minit diatas kek. sesuai utk semua jenis bunga..janji masa kita sentuh ising dia tak terpalit dijari masih cooooolllll berdiri...steady..walaupun apa terjadi hahaha..yeeeekeee ilah jy??
kalu bawa utk pengantin perjalanan nan jauh sesuai la kot.. sekadar kongsi pengalaman jer
ada sapa2 yg lebih pandai buat ising yg tidak terpalit dijari bila disentuh? maaf ilah jy hanya buat tetiba jer ising tu kerassss maka ilah jy teruskan dgn resepi ini.. jommm kita kongsi bersama..
senang dan ringkas jer...

bahan:

2 cawan gula ising
1/4 cawan shortening
susu cair

putar gula ising dgn shortening sehingga bersatu, masukkan 2 sudu besar susu cair teruskan memutar sehingga gebu. kalu masih keras tambah sikit2 susu sampai bahan ini bersatu dan diputar sehingga gebu... harap kalian faham.

dah boleh digunakan. setelah dideco tunggu lah beberapa minit.(( ilah jy tak ingat )) ia kan mengeras tapi kalu masukkan dlm tupperware ising ini akan kembali normal... kalu tak silap...lahhh..
maklumlah kita bukan pakar cuma berdasarkan pengalaman saja..
selamat mencuba kalau tak jadi jgn mareee...huhuuuu

1 comment:

  1. Salam kak, mmg 1/4 cwn shortening jer utk 2 cwn gula icing? Habis berterbangan gula icing saya!!
    Pastu rasa nyer kureng skit yek!!

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini