18 January, 2011

265. talam koko delight sudah mariiii hehe

masak petang 18 jan 2011 sejukan depan kipas terus boleh potong x sabar2

post gambar dulu resepi malam ni.. nak p amek anak sekolah niii 4.30 ptg dahhh huhuu ...pas tu nak p c4 wangsa maju jap beli kain piqa nak gunting gaunnnn.. layanzzzz mata dulu yaaaaa...

p/s..yuhooo dah balik nii jam 6.15.. beli sikit barang dapo..dan kain ela piqa nak jahit kain kembang kottt..mama kena ajar la tuuu..malasnyeeee nak buka bukuuuu....

berbalik pada resepi talam ni ilah jy tersangat iri hati tengok kat umah nieza di helsinki, pastu umah izah daut... yg tersangat lah tanteekkk wana waniii depa buat.. tapi ilah jy ni kan suka ubah kala mala dia.. yg bawah mcam depa buat taruh serbuk koko.. pastu yg hijau tu harapkan kala jer ijaoo tak dak pati pandan punggg.. malas nak blend.. pastu hat kuneng tu taruh perisa jagung la weyyy...ahaksss jgn mare yaaa adik2 manis dua org tuuu.. hakak mu ni mmg gatai tgan suka suki ubah resepi org.. seb bek jadi .. betoi kata izah daut kenyal kuih ni.. pastu kan senang nak potong.. dan sikit melekit kat jari... sbb tepung kanji dia boleh tahan byk tuuu... pandai tol org yg cipta resepi ni.. maceh yaaaa.. moh kita tgok resepinya minta izin ya adik2 berdua dan tuan punya resepi.. depa kata umah yatie JB pun buat kuih ni depa amek kat yatie JB kalau tak silap la.. betoi ker yatie?? hehehe... jom layanzzzz.... psssstttt!!! dah telek2 yatie amek dr puan yon dan akma..oooo cam tuuuu ceta dia.. pjg noooh jalan diaaa....

minta izin copy utk anak cucu cicit buat rujukkan. haha

bahan:

300gm tpg beras
200 gm tpg ubi
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil air kapur
900 ml santan pekat

bahan lapisan:

1 sudu besar serbuk koko
1 besar santan pekat
1 sudu jus pandan

bahan sirap:

320 gm gula
250ml air
daun pandan

caranya
1. masak air gula hingga hancur. suamkan ...
2. masukkan santan dan garam
3. masukkan tepung2 dan air kapur. tapis.
4. bahagia 3 bahagian.
setiap bahagian masukkan bahan lapisan.
5. panaskan kukusan masukkan lapisan koko dan kukus 5 minit sehingga kering. buat sehingga habis dan akhir sekali kukus selama 20 minit supaya betul2 masak..

sejukan depan kipas hanginnn pastu terus potong ler.. senang tak yah sapu minyak kat acuan.. tak lekat pun.. macehhhh..slmt cuba..




17 comments:

  1. salam kak..sgt2 la berkenan dgn kuih blapis2 ni..cm blm ada ksmptn nk try lagi :))

    ReplyDelete
  2. ting tong!..saya dtng mlm2 intai dapur akak ni..ada lagi tak kuih ni kak?..terliur nengok akak bubuh kala mala yg lawa ni...hehe btw tq sudi mencuba..:)

    ReplyDelete
  3. eh eh cantik ni ilah..ramai dah buat talam ni.Berantai rantai dah..bila rantainya nak tiba kat blok ahkak ni....

    ReplyDelete
  4. nak sikitt kak ilah...mas pun dah buat...memang sedappp kuih ni....

    ReplyDelete
  5. 2 del
    wkslm.. buat lah del talam ni senang sgt2.. tak cerewet..

    2 nieza
    ada lagi mai laaa 1 adunan tu byk juga..

    2 kak cm
    buat kak jgn tak buat.. tapi buat tu kena 1/2 adunan la kak byk niii.. hehe

    2 mas
    betul la kata kak cm dah berantai2 dah semua org dah buat..hehe..simpan semalaman lagi sedap tauuu..

    ReplyDelete
  6. salam kak ilah,
    wah cantiknya warna & lapisan kuih akak tu..
    nak rasa sepotong ada lagi tak kak..

    ReplyDelete
  7. 2 ayu
    wkslm ayu.. ada lagi ni 1 adunan byk juga..abg bawa g kerja..kalau buat loyang kecil boleh tinggikan dan pelbagaikan rasanya tentu lagi cunn...

    ReplyDelete
  8. kak, ciannya kak..abg, nak kena operate..insyaallah.. kita doakan semuga abg cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya ya..take care kak..apa2 nanti update ya..

    ReplyDelete
  9. salam kak ilah,
    first time sy buat kuih, terasa sedap sangat..buat lg kali kedua..terus post in my blog..then kak yatie cuba..lepas tu ramai teman2 lain ikut cuba..
    kreatif kak ilah tambahkan dgn perisa jagung tu..kuih ni mmg sedap..btw tkasih pada kak ilah dan semua yg telah sudi mencuba..

    ReplyDelete
  10. ooo akhirnya yg dinanti muncul.. mcm ni lah yg kak ilah suka.. pencipta resepi dah muncul..tahniah akma...kak ilah pun suka cipta resepi tapi masakn harian laah..hehe kuih2 tak berapa pandai..cuma leh ubah suai je ..t.kasih akma..tahniah..

    ReplyDelete
  11. salam ilah..fuiyoo terliur tgk talam lapis nih..kita mmg suker kuih2 talam cenggini tp cukup malas nk mengukus..hehe!

    ReplyDelete
  12. wkslm ina..
    jgn la malas senang jer main campak2 jer tak byk kerenah punggg kek lapis yg ina buat tu lagi la susah..hehehe

    ReplyDelete
  13. kak Ilah,
    mas ada kad cosway kak...dtg la subangg, boleh gi bli ngan mas, kt tesco ngan giant ada kedai cosway tau...
    klu biasa rm499, tpi klu hrga ahli rm269....
    kak j41 kata dia dah guna breadmaker cosway ni dah lma...kira ok la kan kak...tahan la tu..

    ReplyDelete
  14. oooo.ingtkan kak ilah tak kenal org yg jual brg cosway...
    senang la mcm tu...akak guna kad adik ipar tu...he..je..
    mas jdi ahli pun sbb nk hrga murah tu...malas la nk up point tu...entah bila lak mas guna kad tu...simpan jer la...
    apa lgi kak...gi beli cepatt..he..he..

    ReplyDelete
  15. Salam K.Ilah,
    Sorry coz dtng lambat..mesti dah abeskan kuih talam akak ni...mmng cun betullah kuih akak ni...suka tngk 3 kaler yg menarik tu..mmng sedapkan kuih ni...

    ReplyDelete
  16. jgn tak caya ada lagi sikit dlm peti sejuk..sbb dah buat puding roti maka berlawanan laaselera nak makan hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini