28 January, 2011

270. sup ikan merah jy

masak utk lunch hari ni 28 jan 2011
dibawah ni adalah sayur kubis panjang.. selepas dicuci bersih dikembangkan wah bukan main cantek lagi terus ilahjy amek gmbr...

assalamuaalaikummmmm....
dah solat zohor? bagi yg lelaki tentu dah lepas jumaat... dah lama ilahjy tak masukan masakan utk dimakan bersama nasi. asyik2 kuih. bukan bermakna tak masak cuma ada yg tak berkenan utk dimasukkan..
ahaahh! tah macamana pula hari ni rasa nak buat N3 pasal sup ikan merah ni.. dan letakan juga pelakun tambahan utk mencantikan dapo ilahjy ni...ngeh ngeh ngeh... macam biasa lah ye resepinya cuma ini mengikut citarasa ilahjy... sebab tu kasi nama sup ikan merah jy... jom lihat apa bahan2nya...

bahan:

2 keping isi ikan merah dipotong dadu besar
1 biji kentang


bahan tumis:
1 inci halia dimayang
2 biji bawang putih dimayang
1/2 biji bawang besar dimayang

rempah sekawan:
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu teh jintan manis

rempah serbuk : ini adalah rempah kegemaran ilahjy jika buat sup...sendiri punya sukatan.
2 sudu besar rempah soto
1 sudu besar rempah sup

sedikit daun sup daun bawang potong panjang baru sedap...

caranya:

1. tumiskan bahan tumis sehingga kuning
2. masukkan rempah sekawan sehingga kuning
3.masukkan rempah serbuk bersama sedikit air dalam 1/4 cawan kacau sehingga pecah minyak/ garing baru masukkan air secukupnya dalam 3 cawan lebih kurang..suka hirup kuah...
4.masukkan ubi kentang masak sehingga 3/4 empuk baru masukkan ikan biarkan mendidih dgn api perlahan berikan garam. setelah siap masukkan daun2 sup dan bawang. dah siap.. kalu dipotong dadu mmg tak enak..dpt makan daun2 itu bersama2 sup mmg sedap.. bagi ilah jy laa ...

selamat mencuba ya kalu berminat....


8 comments:

  1. akak..sedapnya sup ikan merah...mas pun suka...

    ReplyDelete
  2. 2 mas masukkan kentang rasanya manis mcm taruh gula pula..hehe

    ReplyDelete
  3. sy pun suka sup ni,kalu mak dia suka bubuh tanghoon sedap jugak

    ReplyDelete
  4. 2 cik mimi
    aaah la mmg org belah utara suka boh.. kak pun suka tpi lupa laa dah lama tak masukkan..kdg2 tu tak beli tak boh laa.. kalu boh tanghoon/suuhoon tu pekat dan enak..

    ReplyDelete
  5. salam kak ilah..
    sedap nampak sup ikan merah tu kak.. sy selalu buat sup guna serbuk rempah sup je.. tak tau pulak ada serbuk rempah soto..mungkin tak perasan sbb rasanya kat kedai2 dekat ngan opis saya ni takde nampak pulak rempah soto...

    p/s: sempat masak2 lg hari ni.. akak cuti ke? ke akak ni mmg suri rumah tangga sepenuh masa? hee.. sori. baru nak berkenalan...

    p/s: sy dah order dah takomaker tu dgn mimi.. tengah tunggu nk bank in duit je nih.. smlm ada problem masa nak bank in.. tgk lah ari ni.. dah tak sabar nak mentako ni kak.. hehe...

    ReplyDelete
  6. kak ilahhh! nk semangkuk sup ikan ni...memang my fav ni kak suka sgt hirup time sejuk2 kat sini lagi ler best layan sup ni...tapi kat sini saya selalu guna ikan salmon jer..:)

    ReplyDelete
  7. salam diha kak ilah beli di c4 rempah mak siti org melayu punye..

    kak ilah mmg tak kerja ..hehhe

    lepas ni jom kita lawan menako yaa..sedappp..

    ReplyDelete
  8. nieza.. sedap ker ikan salmon?? tgok mahai sungguh ka c4.. nanti nak cuba rasa...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini