maafkan ilahjy jika ada kesilapan dan tutur taipan yg kurang enak disepanjang memblog dialam maya selama ini bersama kalian ada yg terkecil hati mahupun terasa hati dsbgnya. harap di maafi yaa...kawan2.. sempena hari jumaat yg mulia ini..
pagi ini ilahjy nak kongsi resepi sup ikan merah berhalba yg dimasak tengahari semalam.. masak sebelum ilah jy menghantar anak ke 2 piqa ke kolej nya di PJ..dan terus ilah jy duduk melepak dlm surau kolej tu sampai jam 5 pm baru balik. kalu balik ke keramat tentu mkn masa dan buang minyak jer jadi ilah jy amek keputuusan utk tunggu sehingga piqa habis kuliah begitulah seadanya sehingga piqa dibuka balutan simen kaki tuuu..
mari kita kongsi resepi ciptaan ilahjy sendiri... ilah jy masak utk en hb yg masih berpantang luka operate tuuu
bahan:
1 ekor ikam merah berat hampir 1 kilo/beli dipasar tani PULAPOL (murah2 brgan disitu.)
1 bungkus kecil suhun
1/2 biji bawang besar dimayang
1/2 inci halia dimayang
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam
2 sudu besar rempah soto
1 sudu besar halba ditumbuk kasar kalu tak tumbuk rasa halba tak bangkit
1 keping asam gelugur
daun sup dan bawang utk penambah rasa juga bawang goreng.
caranya:
1. tumis bawang, halia, lada hitam, pelaga,halba, kulit kayu mais, bunga lawang sehingga wangi.
2. masukkan rempah soto bersama sedikit air supaya rempah dapat garing sebelum dimasukkan air utk kuah.
3. setelah pecah minyak baru dimasukkan air utk kuah yg secukupnya.
4. masukkan ikan merah, asam gelugur dan suhun, masak dgn api yg perlahan supaya mesra bahan2nya. tambahkan garam dan perasa..
selamat mencuba ya... kalau tambah asam limau lagi sedap dan cili api kicap..
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";